Blog
Blog
Νέος συνδυασμός θεραπείας για τον επιθετικό καρκίνο του μαστού [μελέτη]
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού βασίζεται σε χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες, οι ερευνητές εργάζονται για τη χρήση της χημειοθεραπείας με πιο στοχευμένο και λιγότερο επιθετικό τρόπο.
Η αυστριακή ομάδα μελέτης για τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου (ABCSG) πέτυχε ελπιδοφόρα αποτελέσματα στον συνδυασμό χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του επιθετικού καρκινώματος HER2-θετικού και τα δημοσίευσε στο περιοδικό “Nature Cancer”.
Η ανοσοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι δύο βασικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του καρκίνου. Ενώ η χημειοθεραπεία επιτίθεται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους ή σκοτώνοντάς τα, η ανοσοθεραπεία υποστηρίζει και ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού προκειμένου να καταπολεμήσει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα.
Αυτό συχνά περιλαμβάνει τη χρήση αντισωμάτων που αναγνωρίζουν ειδικά δομές στα καρκινικά κύτταρα, ενώ η χημειοθεραπεία επηρεάζει επίσης υγιή, ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ο βέλτιστος συνδυασμός αυτών των προσεγγίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα την επιβάρυνση των ασθενών.
Η πιο πρόσφατη μελέτη φάσης 2 ABCSG, η οποία διεξήχθη σε εννέα αυστριακά κέντρα, συνδύασε αυτές τις προσεγγίσεις στη θεραπεία του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού: υπάρχουν ήδη διάφορα φάρμακα που στοχεύουν ειδικά στον αποκλεισμό των υποδοχέων HER2 και στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Στη μελέτη, οι ασθενείς έλαβαν είτε ανοσοθεραπεία με τρία αντισώματα είτε δύο αναστολείς του HER2.
Ακολούθησε μια κοινή φάση κατά την οποία και οι δύο ομάδες έλαβαν επίσης τον χημειοθεραπευτικό παράγοντα επιρουβικίνη.
Συνολικά, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν υψηλή ανταπόκριση του υπό εξέταση σχήματος: “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και εξασθενημένης χημειοθεραπείας είναι αποτελεσματικός: στο 60% των ασθενών δεν ανιχνεύθηκε ορατός καρκίνος μετά τη θεραπεία”, συνόψισε ο Gabriel Rinnerthaler από το Τμήμα Ογκολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς και επίσης πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Στους ασθενείς με πιο εντατική ανοσοθεραπεία, το ποσοστό ανέρχεται στο 73%.
Ως εκ τούτου, η ABCSG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “ένα νεοεπικουρικό σχήμα ανοσοχημειοθεραπείας με τραστουζουμάμπη, περτουζουμάμπη, ατεζολιζουμάμπη και επιρουβικίνη είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και ασφαλές για ασθενείς με HER2-θετικό πρώιμο καρκίνο του μαστού”. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση των στρατηγικών αποκλιμάκωσης στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι χωρίς περιορισμούς: Λόγω του σχεδιασμού φάσης 2, η μελέτη αυτή ήταν σχετικά μικρή, με περίπου 60 άτομα.
Επίσης, λόγω των σύντομων περιόδων παρατήρησης, δεν μπορούν ακόμη να αναφερθούν λεπτομέρειες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως η επιβίωση χωρίς εισβολή νόσου, όπως τόνισαν ταυτόχρονα οι συγγραφείς της μελέτης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 2,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο του μαστού το 2022. Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 670.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού.
Πηγές:
Aυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων – Nature Cance