Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Νέες δράσεις κατά του καρκίνου από το Βασίλη Κικίλια

Blog

Νέες δράσεις κατά του καρκίνου από το Βασίλη Κικίλια

Νέες δράσεις κατά του καρκίνου από το Βασίλη Κικίλια

Μετά τις προληπτικές μαστογραφίες σε όλες τις Ελληνίδες ηλικίας 49 και 50 ετών, ο Βασίλης Κικίλιας σχεδιάζει αλλαγές και σε άλλες ζωτικής σημασίας εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο. Πρόκειται για τους λεγόμενους βιοδείκτες, οι οποίοι συνήθως καθορίζουν και ποια θεραπεία θα λάβουν χιλιάδες ασθενείς.

Με απλά λόγια, οι βιοδείκτες είναι ειδικές εξετάσεις, που αφορούν το γενετικό προφίλ κάθε όγκου. Το αποτέλεσμα τους καθορίζει ποιο φάρμακο ταιριάζει σε αυτό το προφίλ και πρέπει να λάβει κάθε ασθενής για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η νομοθεσία ορίζει από το 2014 ότι “για την συνταγογράφηση συγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων καθορίζεται ως υποχρεωτική και προαπαιτούμενη η ύπαρξη εξετάσεων βιοδεικτών, οι οποίοι να δικαιολογούν την χρήση των φαρμάκων αυτών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα”.

Ενώ λοιπόν η νομοθεσία ορίζει ότι η διενέργεια των βιοδεικτών είναι υποχρεωτική, ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλει αυθαίρετα αυτόματη επιστροφή για υπέρβαση δαπάνης (clawback), όπως και στις άλλες εξετάσεις, ενώ από τη φύση του θέματος δεν μπορεί να υπάρξει προκλητή ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην πράξη τα εργαστήρια που κάνουν αυτές τις ειδικές εξετάσεις υποβάλλονται σε αδικαιολόγητες επιστροφές και εκπτώσεις, που ξεπερνούν το 40%.

Έτσι, τα εργαστήρια αδυνατούν να κάνουν τις εξετάσεις και οι ασθενείς είτε υποχρεώνονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη είτε δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία! Βέβαια, συχνά, το κόστος καλύπτεται από συλλόγους ασθενών μέσω δωρεάν ή ακόμη και από τις φαρμακευτικές εταιρείες…

Παράλληλα, υπάρχουν εξετάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ εδώ και μήνες έχουν εγκριθεί και κοστολογηθεί από το Κεντρικό  Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την εξέταση Oncotype DX, που αφορά ασθενείς με καρκίνο μαστού. Πρόκειται για μία ζωτικής σημασίας εξέταση, καθώς το αποτέλεσμά της καθορίζει ποιες γυναίκες πρέπει να λάβουν χημειοθεραπεία και ποιες όχι. Το γεγονός ότι η εξέταση δεν έχει ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα εκατοντάδες ασθενείς.

Επίσης εδώ και ένα έτος δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επικαιροποιεί τις νέες ενδείξεις της εξέτασης, σύμφωνα με νέα απόφαση του ΚΕΣΥ. Το αποτέλεσμα είναι γυναίκες που έχουν ανάγκη την εξέταση να μην καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ! Να σημειωθεί ότι η επικαιροποίηση αυτή δεν αυξάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει συμφωνηθεί κλειστός προϋπολογισμός ο οποίος θα συμπεριλάβει και τις νέες ενδείξεις.

Ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ, επικρατεί και στη συνταγογράφηση των βιοδεικτών BRCA 1  και BRCA 2. Οι εξετάσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων των δύο αυτών γονιδίων, με σκοπό την παρακολούθηση των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Από τον Αύγουστο του 2018 έχει κοστολογηθεί η εξέταση, αλλά εδώ 2 χρόνια δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ! Οι ασθενείς με καρκίνο αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους και να τρέχουν στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθούν…

Από το τέλος του 2019, έχει εγκριθεί και κοστολογηθεί από το ΚΕΣΥ και η εξέταση Oncotype DX Prostate. Αφορά ασθενείς με χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη και το αποτέλεσμα καθορίζει ποιοι ασθενείς χρειάζονται άμεσα χειρουργική επέμβαση και ποιοι μπορούν να την αποφύγουν και να μπουν απλά σε πρόγραμμα παρακολούθησης. Η εξέταση δεν αποζημιώνεται με συνέπεια να σπαταλούνται χρήματα για χειρουργεία που ενδεχομένως να μπορούσαν να αποφευχθούν!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να ρυθμιστούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να ενταχθούν άμεσα οι βιοδείκτες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να επικαιροποιηθούν οι ενδείξεις, όπου χρειάζεται. Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης