Mια μεγάλη συμμαχία με στόχο την αντιμετώπιση της οξείας μυελογενής λευχαιμίας ανακοίνωσαν η εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Genesis Pharma και η παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για σοβαρές παθήσεις Jazz Pharmaceuticals plc.
Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν αποκλειστικά για την εμπορική διάθεση ογκολογικού σκευάσματος στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Πρόκειται για μία θεραπεία για ενήλικους ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένη οξεία μυελογενή λευχαιμία που σχετίζεται είτε με προηγούμενες θεραπείες (π.χ. θεραπείες για άλλες μορφές καρκίνου) είτε με αλλοιώσεις στο μυελό των οστών, γνωστές ως μυελοδυσπλασία.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma, δήλωσε: «Είναι τιμή και χαρά μας που το δίκτυο των στρατηγικών διεθνών συνεργατών μας διευρύνεται με την προσθήκη της Jazz Pharmaceuticals, μιας εταιρείας εστιασμένης στην καινοτομία που μπορεί να αλλάξει την πορεία σοβαρών ασθενειών. Πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει περαιτέρω τη δική μας επικέντρωση σε φάρμακα που καλύπτουν ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες, αλλά και τη μακροχρόνια δέσμευσή μας σε ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη θεραπεία θα έχουν πρόσβαση στη νέα αυτή θεραπευτική επιλογή».
Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία Παγώνη, Διευθύντρια ΕΣΥ, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και Πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας:
«Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας υψηλού κινδύνου εξελίσσεται. Η αυξανόμενη κατανόηση της νόσου και η ανάπτυξη νέων θεραπειών επιτρέπουν αποτελεσματικότερες στρατηγικές θεραπείας σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία σχετιζόμενη με θεραπεία (t-AML) ή με μυελοδυσπλασία (AML-MRC) που είναι κατάλληλοι για χημειοθεραπεία».
Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (ΟΜΛ) είναι ένας τύπος καρκίνου στον οποίο ο μυελός των οστών δημιουργεί μη φυσιολογικούς μυελοβλάστες (έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων), ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια.
Μπορεί, μερικές φορές, να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος όπως οι λεμφαδένες, το ήπαρ, ο σπλήνας, το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και οι όρχεις. Η αιτία της νόσου είναι γενικά άγνωστη, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί μετά από έκθεση σε ορισμένους παράγοντες όπως η ακτινοβολία, συγκεκριμένες χημικές ουσίες, μετά από άλλη αντικαρκινική θεραπεία ή έπειτα από άλλη αιματολογική διαταραχή. Η ΟΜΛ είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια που αντιπροσωπεύει το 1,1% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ.3 Είναι η πιο κοινή μορφή οξείας λευχαιμίας σε ενήλικες και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία. 4,5
Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 68 έτη, με την αύξηση της ηλικίας να σχετίζεται με μια προοδευτικά επιδεινούμενη πρόγνωση. Συνεπώς, η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη ίσως επιδρά στην καταγεγραμμένη αύξηση της επίπτωσης της ΟΜΛ στην Ευρώπη από 3,48 το 1976 σε 5,06 ασθενείς ανά 100.000 άτομα το 2013.
Η οξεία μυελογενής λευχαιμία υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας σχετιζόμενης με θεραπεία (t-AML) ή και με μυελοδυσπλασία (AML-MRC), αποτελεί ένα ξεχωριστό υποσύνολο της νόσου που βασίζεται σε κλινικά και βιολογικά χαρακτηριστικά και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό όλων των περιπτώσεων ΟΜΛ σε ενηλίκους.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.genesispharmagroup.com και www.genesispharma.com
Πηγή: virus.com.gr