Τα υψηλά επίπεδα καδμίου, μίας χημικής ουσίας που -μεταξύ άλλων- υπάρχει στα τσιγάρα και στα λαχανικά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου των ασθενών με γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κάδμιο ίσως να επιδεινώσει τα συμπτώματα και της Covid-19.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μίσιγκαν, της Νότιας Καλιφόρνια και της Ουάσινγκτον, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα (το κάδμιο μετρήθηκε είτε στα ούρα είτε στο αίμα τους) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», τόνισαν ότι η μακρόχρονη έκθεση στο κάδμιο, ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μπορεί να υποσκάψει το ανοσοποιητικό σύστημα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ο ασθενής με αναπνευστική λοίμωξη να μη μπορεί να την καταπολεμήσει αποτελεσματικά.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν στον οργανισμό τους τα μεγαλύτερα επίπεδα καδμίου (είτε από φυσικές πηγές είτε λόγω ρύπανσης), ήταν κατά μέσο όρο κατά 15% πιθανότερο να πεθάνουν από γρίπη ή πνευμονία, σε σχέση με όσους είχαν τα μικρότερα επίπεδα της ίδιας ουσίας στο σώμα τους. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τους μη καπνιστές (αυξημένος κατά 27%)
«Οι συσχετίσεις που βρήκαμε πρέπει να επαληθευτούν και σε άλλες ομάδες πληθυσμού και επίσης να μελετηθούν σε συνάρτηση με την πιθανή επίπτωση του καδμίου στη θνητότητα και στη θνησιμότητα της Covid-19. Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται περισσότερο να αποβάλει το κάδμιο από ό,τι άλλα τοξικά μέταλλα. Η παρουσία του σε πολλές θρεπτικές τροφές σημαίνει ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος με κάδμιο, κάτι που συμβάλλει στην αύξηση της παρουσίας του σε αέρα, έδαφος και νερό», επεσήμανε ο καθηγητής Χάουαρντ Χου του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια και κάλεσε τους επιδημιολόγους να λάβουν υπόψη τους και αυτόν τον παράγοντα, όσον αφορά τις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.
Το κάδμιο υπάρχει στα δημητριακά, στο ρύζι, στο ήπαρ και τα νεφρά των ζώων, στη σόγια, σε ορισμένα λαχανικά κ.ά.
Πηγή: healthmag.gr