Blog

Νέα κίνητρα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Νέα κίνητρα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια, επέρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών εργαστηρίων με κοινή υπουργική απόφαση. Στόχος είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα στο προσωπικό και να αυξηθεί η παραγωγικότητα των νοσοκομείων, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες-ασθενείς.

Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου καθιερώθηκε η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με την επέκταση πέραν του τακτικού ωραρίου των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων.

Μάλιστα, είχε θεσπιστεί ότι το κόστος θα επωμίζονταν ο ασφαλιστικός οργανισμός και υπήρξε πρόβλεψη για την αμοιβή των γιατρών ανάλογα με τη βαθμίδα: π.χ. 90 ευρώ για τους καθηγητές ιατρικής, 75 ευρώ για τους αναπληρωτές καθηγητές, 80 ευρώ για τους διευθυντές του ΕΣΥ και πάει λέγοντας.

Με νέα απόφαση, που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, επέρχονται αλλαγές στην ολοήμερη λειτουργία και θεσπίζονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα:

  • Δικαίωμα να κάνουν επισκέψεις, εξετάσεις και επεμβάσεις το απόγευμα αποκτούν και οι ανασφάλιστοι ασθενείς. Το κόστος θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.
  • Μπαίνει περιορισμός στον αριθμό των επεμβάσεων ή πράξεων, που γίνονται πέραν του τακτικού ωραρίου. Η απόφαση ορίζει ότι το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου δεν επιτρέπεται ανά μήνα να υπερβαίνει το αντίστοιχο σύνολο εκείνων, που γίνονται στο τακτικό ωράριο.
  • Αλλάζει ο τρόπος κατανομής των εσόδων από τα απογευματινά εργαστήρια (απεικονιστικά και πυρηνικής ιατρικής) και ακτινοθεραπευτικά κέντρα. Ειδικότερα, καταργείται το ποσοστό 5% που ελάμβαναν οι διευθυντές.
  • Στα απεικονιστικά εργαστήρια, αυξάνεται από 50% σε 55% το ποσοστό των εσόδων που καρπώνεται το νοσοκομείο. Αυξάνεται από 30% σε 70% το ποσοστό επί της αμοιβής που αφορά τον ιατρό, που διενεργεί την πράξη. Τα υπόλοιπο του κρατικού τιμολογίου κατανέμεται με συγκεκριμένο τρόπο στον ακτινοφυσικό και στους τεχνολόγους και μάλιστα η αμοιβή είναι ανάλογη με το επίπεδο εκπαίδευσης των εργαζομένων.
  • Στα ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια, το νοσοκομείο θα παρακρατεί το 60% της αμοιβής, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται ως εξής: το 45% αφορά τον ιατρό που διενεργεί την πράξη, το 25% στον ακτινοφυσικό, 30% στους τεχνολόγους.
  • Στα εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής, το νοσοκομείο θα παρακρατεί το 55% και το υπόλοιπο θα κατανέμενεται ως εξής: Το 65% στον ιατρό που διενεργεί την πράξη, το 15% στον ακτινοφυσικό και το 20% στους τεχνολόγους.
  • Αντίθετα, μειώνεται από 70% σε 50% το ποσοστό των εσόδων που παρακρατεί το νοσοκομεία στα βιοπαθολογικά, αιματολογικά, βιοχημικά, ενδοκρινολογικά εργαστήρια, τα εργαστήρια ιστοσυμβατότηταςκαι πυρηνικής ιατρικής (in vitro εξετάσεις) και τα εργαστήρια μοριακής βιολογίας, μοριακής γενετικής και κυτταρογενετικής.
  • Το υπόλοιπο 50% θα κατανέμεται ως εξής: Το 60% στον ιατρό που διενήργησε την πράξη, το 20% αυτού κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των βιοχημικών, χημικών, βιολόγων που συμμετέχουν και το υπόλοιπο 20% κατανέμεται ισόποσα μεταξύ του τεχνολογικού παραϊατρικού προσωπικού.
  • Στα εργαστήρια παθολογικής ανατομίας και κυτταρολογίας, καταργείται η ρύθμιση ότι το 5% των εσόδων αποδίδεται στον Καθηγητή ή Διευθυντή. Μειώνεται από 55% σε 50% το ποσοστό των εσόδων που θα παρακρατείται από το νοσοκομείο. Το υπόλοιπο θα κατανέμεται ως εξής: Το 60% αφορά τον ιατρό που εκτελεί την πράξη (μέχρι πρότινος λάμβανε το 30%) και το υπόλοιπο 40% ισόποσα στο λοιπό προσωπικό.
  • Αυξάνεται από 8 σε 10 ευρώ η αμοιβή ανά ώρα απασχόλησης για το νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που δεν περιλαμβάνεται στις ανωτέρω αναφερόμενες κατηγορίες και απασχολείται στην κατά πέραν του τακτικού ωραρίου.
Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X