Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα που γνωρίζαμε για την μετάδοση του κοροναϊού από τα παιδιά

Blog

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα που γνωρίζαμε για την μετάδοση του κοροναϊού από τα παιδιά

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα που γνωρίζαμε για την μετάδοση του κοροναϊού από τα παιδιά

Νέα έρευνα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση του κοροναϊού, σύμφωνα με τους New York Times. Τα στοιχεία δείχνουν πως τα ανήλικα παιδιά άνω των 10 ετών μπορούν να μεταδώσουν τον ιό το ίδιο «ισχυρά» με τους ενήλικες, αποτελούν δηλαδή «κανονικούς» φορείς.

Η έρευνα διεξήχθη στη Νότια Κορέα με 65.000 συμμετέχοντες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι το εξής: Τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, μεταδίδουν σε χαμηλότερο βαθμό τον ιό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως εξαλείφεται πλήρως ο κίνδυνος. Από την άλλη, τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 10 ετών) λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τους ενήλικες όσον αφορά την μετάδοση του κοροναϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στη Νότια Κορέα εντόπισαν 5.076 ανθρώπους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν συμπτώματα της νόσου COVID-19 στα σπίτια τους, το διάστημα 20 Ιανουαρίου με 27 Μαρτίου, ημερομηνία που έκλεισαν τα σχολεία. Στη συνέχεια ιχνηλατήθηκαν οι 59.073 επαφές τους. Τα μέλη που ζούσαν μαζί στο ίδιο σπίτι εξετάστηκαν ανεξαρτήτως αν είχαν συμπτώματα της λοίμωξης ή όχι, ενώ οι εξωτερικές επαφές που ανιχνεύθηκαν εξετάστηκαν μόνο όσοι είχαν παρουσιάσει συμπτώματα.

Μια σημαντική παράμετρος που οι ερευνητές έλαβαν υπόψη είναι ότι το μέλος της οικογένειας που εκδήλωσε πρώτο συμπτώματα είναι πιθανόν να μην αποτέλεσε το κρούσμα «0» εντός του συγκεκριμένου νοικοκυριού. Τα παιδιά άλλωστε είναι λιγότερο πιθανό – συγκριτικά πάντα με τους ενηλίκους – να παρουσιάζουν συμπτώματα, επομένως η μελέτη μπορεί να έχει υποτιμήσει τον αριθμό των ανηλίκων που αποτελούν τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα μετάδοσης.

Ο Dr Michale Osterholm, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα των ΗΠΑ, αναφέρει πως είναι βέβαιο ότι θα ο ιός θα αρχίσει να μεταδίδεται ξανά με το άνοιγμα των σχολείων και «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να το αποδεχτούμε και να συμπεριλάβουμε το ρίσκο στα σχέδιά μας».

Αντίστοιχες έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε Ευρώπη και Ασία έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Ομως, όπως διαπιστώνει ο Dr Ashish Jha, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι μελέτες αυτές είχαν περιορισμένο δείγμα και συνεπώς ήταν «αδύναμες».

Αντιθέτως, η νέα αυτή έρευνα «είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη και βασίζεται σε έναν μεγάλο πληθυσμό. Είναι μία από τις καλύτερες μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας».

Οι ειδικοί ανά τον κόσμο σημειώνουν πάντως πως και η συγκεκριμένη μελέτη έχει περιορισμούς, με αποτέλεσμα ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανίχνευσαν μόνο εκείνες τις επαφές παιδιών που ένιωσαν άρρωστα, επομένως είναι ακόμη άγνωστος ο ρόλος των ασυμπτωματικών ανήλικων φορέων, όπως αναφέρει στους New York Times η Cailtin Rivers, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Jonhs Hopkins.

Πηγή: healthmag.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης