Blog

Νέα εποχή στη θεραπεία μεταστατικών γυναικολογικών καρκίνων: Ανατροπές από το συνέδριο ESMO GYN 2025

Με έντονη επιστημονική δραστηριότητα συμμετείχε η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”), στο κορυφαίο συνέδριο για τη γυναικολογική ογκολογία. Οι ιατροί της Κλινικής, Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου, Δρ. Μαρία Καπαρέλου, επίκουρος καθηγητής Μιχάλης Λιόντος και ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, παρουσίασαν και σχολίασαν τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα μελετών που ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπεία μεταστατικών γυναικολογικών καρκίνων.

Νέο θεραπευτικό πρότυπο στον μεταστατικό καρκίνο τραχήλου μήτρας

Η μελέτη φάσης ΙΙΙ BEATcc ανακοινώθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καταγράφοντας σημαντικό όφελος επιβίωσης από την προσθήκη της ανοσοθεραπείας με atezolizumab στη χημειοθεραπεία με πλατίνα και bevacizumab. Τα δεδομένα δείχνουν μείωση του κινδύνου υποτροπής κατά 46% σε ασθενείς με θετικό PD-L1 και 52% σε ασθενείς με αρνητικό PD-L1.

Η υποανάλυση επιβεβαιώνει ότι η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική ανεξαρτήτως PD-L1, επιτρέποντας την ενσωμάτωσή της στην πρώτη γραμμή θεραπείας για τον προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Η μέση συνολική επιβίωση ξεπερνά τα 2,5 έτη, ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για αυτή την κατηγορία ασθενών.

Νέες ελπίδες για τον προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών

Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης PICCOLO ενισχύουν τον ρόλο του mirvetuximab soravtansine, ενός σύζευγματος αντισώματος-φαρμάκου (ADC), στον θεραπευτικά ανθεκτικό καρκίνο ωοθηκών με έκφραση του FRα. Με ανταπόκριση σε πάνω από 50% των ασθενών και μέση συνολική επιβίωση 27 μηνών, το φάρμακο αποτελεί ήδη εγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή, ακόμη και σε ασθενείς που έχουν λάβει PARP αναστολείς και πολλαπλές προηγούμενες θεραπείες. Η μελέτη έδειξε όφελος και σε γυναίκες ανεξαρτήτως HRD, ενισχύοντας τη χρήση του ADC σε ευρύτερο φάσμα ασθενών.

Το μέλλον: νέα ADC με στόχο την καντχερίνη 6 στον καρκίνο ωοθηκών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρώιμη αξιολόγηση του raludotatug deruxtecan (R-DXd), ενός νέου ADC που στοχεύει την καντχερίνη 6 (CDH6). Η πρωτεΐνη αυτή εκφράζεται στο 65–85% των καρκίνων ωοθηκών και σχετίζεται με δυσμενή πρόγνωση.

Στη μελέτη φάσης 1, το R-DXd έδειξε ανταπόκριση στο 72% και έλεγχο νόσου στο 89% των ασθενών, με μέσο διάστημα ελεύθερο υποτροπής 8 μηνών παρά τη βαριά προθεραπεία. Το φάρμακο ήδη δοκιμάζεται στη φάση 2/3 μελέτη REJOICE-Ovarian01 σε ασθενείς με πλατινοανθεκτικό καρκίνο ωοθηκών.

Μια νέα εποχή στη στοχευμένη θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων

Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ESMO GYN 2025 υποδεικνύουν ότι η στοχευμένη θεραπεία και η ανοσοθεραπεία αλλάζουν τα δεδομένα σε μεταστατικούς καρκίνους τραχήλου και ωοθηκών, προσφέροντας παρατεταμένη επιβίωση και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X