Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Νέα έκθεση από το CDC διαπιστώνει ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν πάνω από 50% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών στο νότιο ημισφαίριο

Blog

Νέα έκθεση από το CDC διαπιστώνει ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν πάνω από 50% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών στο νότιο ημισφαίριο

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης τροποποιείται ετησίως για να στοχεύει τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν. Τα δεδομένα από το εμβόλιο της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο μπορούν να ρίξουν φως στο τι μπορούμε να περιμένουμε το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα πρώιμα σημάδια δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης προλαμβάνει την ασθένεια στο νότιο ημισφαίριο με 52% αποτελεσματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο που παράγεται για την επερχόμενη περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μειώνει τα σοβαρά συμπτώματα γρίπης

Τα αρχικά δεδομένα από τη Νότια Αμερική δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης βοήθησε στη μείωση της σοβαρής νόσου.

Το CDC ( Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) αναφέρει ότι «πρώιμες, ενδιάμεσες εκτιμήσεις, που παρέχονται πριν από το αναμενόμενο τέλος της κυκλοφορίας του ιού της εποχικής γρίπης, υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες της γρίπης, υπογραμμίζοντας τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού».

Με βάση δεδομένα από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη για 2.780 ασθενείς με σοβαρές οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις (SARI) που νοσηλεύτηκαν από τις 27 Μαρτίου έως τις 9 Ιουλίου 2023, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που σχετίζεται με οποιονδήποτε ιό γρίπης ήταν 52%.

«Αυτό υποδηλώνει ότι εάν τα ίδια στελέχη του ιού συνεχίσουν να κυκλοφορούν, θα μπορούσαμε να δούμε το εμβόλιο να παρέχει παρόμοια οφέλη έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλειών», δήλωσε η Hannah Newman, MPH, ανώτερη διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο νοσοκομείο Northwell Lenox Hill και συμπληρώνει «Η επιτυχία του φετινού εμβολίου κατά της γρίπης στη Νότια Αμερική με κάνει να ελπίζω ότι θα έχουμε μια παρόμοια εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αν και τα δεδομένα εποχής γρίπης από τη Νότια Αμερική μπορεί να είναι χρήσιμοι δείκτες για τη Βόρεια Αμερική, τα στελέχη του ιού μπορούν επίσης να μεταλλαχθούν ελαφρώς καθιστώντας το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό κατά τη χειμερινή περίοδο των ΗΠΑ.

Ποιοι οι κίνδυνοι λόγω της γρίπης

Κάθε χρόνο, το CDC εκτιμά την επιβάρυνση της γρίπης στις ΗΠΑ Μεταξύ 2010 και 2020, υπολογίζει ότι η γρίπη έχει οδηγήσει σε 9 έως 41 εκατομμύρια ασθένειες, 140.000 έως 710.000 νοσηλεία και 12.000 έως 5 θανάτους ετησίως.

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης:

πυρετού
ξηρού  βήχα
πονοκέφαλου
πόνου των μυών και των αρθρώσεων
πονόλαιμου
καταρροής

Νοσηλεία και θάνατοι συμβαίνουν κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περιλαμβάνουν:

εγκύους
πολύ μικρά παιδιά
μεγαλύτεροι ενήλικες
άτομα με χρόνιες παθήσεις (δηλαδή χρόνια καρδιακή, πνευμονική ή νεφρική νόσο)
άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, δεδομένης της αυξημένης έκθεσης σε ασθενείς με γρίπη.

Πώς να προστατευτείτε από τη γρίπη

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη, είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης και τη μείωση των συμπτωμάτων. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από σοβαρές ασθένειες.

Το CDC συνήθως συνιστά να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης πριν ξεκινήσει η εποχή της γρίπης. Ο έγκαιρος εμβολιασμός επιτρέπει στο σώμα σας – συνήθως περίπου δύο εβδομάδες – να αναπτύξει ανοσία πριν ξεκινήσει η διάδοση του ιού ώστε να είστε καλά προστατευμένοι.

Άλλοι τρόποι πρόληψης της γρίπης περιλαμβάνουν:

καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που αγγίζονται συχνά
επαρκής ύπνος
άσκηση
διαχείριση του άγχους
διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής
Εάν αισθάνεστε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους. Εάν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, είναι καλύτερο να μη πάει στο σχολείο.

Το CDC συνιστά επίσης αυτά τα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου εποχικής γρίπης:

Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
Καλύψτε το στόμα σας και χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

Η νέα έκθεση από το CDC διαπιστώνει ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν πάνω από 50% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών στο νότιο ημισφαίριο αποτελώντας έτσι έναν προγνωστικό δείκτη ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται για αυτήν την επερχόμενη περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ θα σταματήσουν αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.

Πηγή: allabouthealth.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης