Blog

Νέα αποτελεσματική θεραπεία για τις εξάψεις στις επιζώσες από καρκίνο του μαστού

Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η διαταραχή του ύπνου είναι μερικά από τα πιο βασανιστικά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, κατά τη διάρκεια της ενδοκρινικής θεραπείας. Μέχρι σήμερα, η ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα ήταν περιορισμένη, καθώς οι ορμονικές θεραπείες δεν επιτρέπονται σε γυναίκες των οποίων οι όγκοι εξαρτώνται επηρεάζονται αρνητικά από τα οιστρογόνα.

Μια νέα, μη ορμονική θεραπεία φαίνεται, όμως, να αλλάζει τα δεδομένα, προσφέροντας σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, χωρίς να επηρεάζει τη θεραπεία του καρκίνου.

Το πρόβλημα των εξάψεων στην ενδοκρινική θεραπεία

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με καρκίνο του μαστού έχουν όγκους ευαίσθητους στις ορμόνες – κυρίως στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η ενδοκρινική θεραπεία (ή ορμονοκατασταλτική θεραπεία) που τους χορηγείται στοχεύει στην αναστολή αυτών των ορμονών, ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη του όγκου.

Ωστόσο, αυτή η αναστολή προκαλεί έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση και διαταραχές ύπνου. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και, σύμφωνα με μελέτες, να οδηγήσουν πολλές γυναίκες στη διακοπή της θεραπείας, με αρνητικές συνέπειες για την επιβίωσή τους.

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση

Το νέο φάρμακο, που ανήκει στους ανταγωνιστές των υποδοχέων νευροκινίνης, δοκιμάστηκε σε μια πολυκεντρική κλινική μελέτη φάσης 3, με τη συμμετοχή 474 γυναικών με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν ενδοκρινική θεραπεία και εμφάνιζαν συχνές εξάψεις.

Από αυτές, οι 316 έλαβαν το εν λόγω φάρμακο και οι υπόλοιπες 158 έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, περισσότερο από το 70% των γυναικών που έλαβαν το νέο φάρμακο ανέφεραν τουλάχιστον 50% μείωση της συχνότητας και της έντασης των εξάψεων, σε σύγκριση με μόλις 36% στην ομάδα του placebo, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο συνέδριο Ογκολόγων και δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στο περιοδικό The New England Journal of Medicine*.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου και στη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών.

Πώς λειτουργεί το νέο φάρμακο;

Το φάρμακο ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές των υποδοχέων νευροκινίνης. Τα φάρμακα αυτά δρουν στον εγκέφαλο, παρεμβαίνοντας στους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εμφάνιση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών.

Αυτό τα καθιστά ιδανικά για γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν ορμονική θεραπεία, όπως οι επιζώσες καρκίνου του μαστού.

Τι σημαίνει αυτό για τις ασθενείς;

«Η αντιμετώπιση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Όταν η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, πολλές γυναίκες σταματούν πρόωρα τη θεραπεία τους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά της», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Φατίμα Καρντόζο από το Champalimaud Clinical Center, στη Λισαβόνα.

Σε προηγούμενη μεγάλη μελέτη, το 50% των γυναικών με καρκίνο του μαστού δήλωσαν ότι δεν ακολουθούσαν πιστά την ενδοκρινική θεραπεία λόγω των παρενεργειών, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Τι ακολουθεί

Ήδη για το νέο φάρμακο έχει υποβληθεί αίτηση έγκρισής του τόσο στον Αμερικανικό FDA όσο και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Εάν εγκριθεί, το φάρμακο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη επιλογή για χιλιάδες γυναίκες που ζουν με τις παρενέργειες της ενδοκρινικής θεραπείας, χωρίς να διακυβεύεται η αντικαρκινική τους αγωγή.

*Περισσότερες πληροφορίες της δημοσίευσης στο The New England Journal of Medicine είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2415566?utm_source=Sailthru&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Health-Rounds&utm_term=070825&lctg=63e121d07a7ced439a0e2587

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X