Οι ειδικοί πιστεύουν πια ότι η ελεγχόμενη χρήση των νέων φαρμάκων απώλειας βάρους θα μπορούσε να επιβραδύνει την επιδημία της παχυσαρκίας.
Χθες Δευτέρα, η Αμερικανική Ένωση Γαστρεντερολογίας (AGA) δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται σε στοιχεία που συνιστούν ανεπιφύλακτα, για πρώτη φορά, τη μακροχρόνια χρήση τεσσάρων εγκεκριμένων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας για ενήλικες ασθενείς που δεν κατάφεραν να χάσουν βάρος με επιτυχία μέσω του τρόπου ζωής. Οι νέες συστάσεις θα δημοσιευθούν στο τεύχος Νοεμβρίου 2022 του Gastroenterology.
«Υπήρξαν αλλαγές στη θεραπεία της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι οι πρώτες από τότε που εγκρίθηκαν τα φάρμακα για τον διαβήτη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας και παρέχουν σαφείς πληροφορίες για τους γιατρούς και τους ενήλικες ασθενείς τους που αγωνίζονται να χάσουν βάρος ή να το διατηρήσουν μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής», δήλωσε μια γιατρός της ομάδας σύνταξης των κατευθυντήριων οδηγιών, Perica Davitkov, MD . καθηγητής στο τμήμα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο, όπως αναφέρει η everydayhealth.com.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι ιατρικές επιλογές πρώτης γραμμής
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι ιατρικές επιλογές πρώτης γραμμής και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Τέσσερα φάρμακα έχουν εγκριθεί και αποδειχθεί ότι οδηγούν σε μέτρια απώλεια βάρους ως ποσοστό του σωματικού βάρους (αναφέρεται ως η διαφορά σε σύγκριση με ένα ποσοστό απώλειας βάρους που παρατηρήθηκε στην ομάδα εικονικού φαρμάκου).
- Ποσοστό απώλειας βάρους σεμαγλουτίδης: 10,8%
- Ποσοστό απώλειας βάρους φαιντερμίνης-τοπιραμάτης ER: 8,5%
- Ποσοστό απώλειας βάρους λιραγλουτίδης: 4,8%
- Ποσοστό απώλειας βάρους ναλτρεξόνης-βουπροπιόνης ER: 3,0%
«Αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν μια βιολογική ασθένεια, όχι ένα πρόβλημα του τρόπου ζωής», είπε ένας άλλος συγγραφέας, ο Eduardo Grunvald, MD , του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που συχνά δεν ανταποκρίνεται μόνο σε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα. Η χρήση φαρμάκων ως επιλογή για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τις επιπλοκές που σχετίζονται με το βάρος, όπως πόνο στις αρθρώσεις, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ και υπέρταση».
Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και πολλούς τύπους καρκίνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ασθένεια πριν από σχεδόν μια δεκαετία
Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA) χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως ασθένεια το 2013. Αν και επηρεάζεται από παράγοντες συμπεριφοράς, οι ειδικοί πλέον αναγνωρίζουν ότι η γενετική, το περιβάλλον, κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας και βιολογικοί παράγοντες επηρεάζονται από φάρμακα, ασθένειες και οι ορμόνες παίζουν ρόλο.
Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που χάνουν με επιτυχία βάρος, δυσκολεύονται να διατηρήσουν το νέο βάρος τους. Σε μια μετα-ανάλυση 29 μακροχρόνιων μελετών απώλειας βάρους, περισσότερο από το μισό χαμένο βάρος ανακτήθηκε μέσα σε δύο χρόνια και σε πέντε χρόνια.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την επιδημία της παχυσαρκίας
Η πιο διαδεδομένη χρήση αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε απολύτως να επιβραδύνει την επιδημία της παχυσαρκίας, λέει η Fatima Cody Stanford, MD, MPH, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και ειδικός παχυσαρκίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Η Δρ Στάνφορντ ήταν η συγγραφέας μιας εργασίας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο Mayo Clinic Proceedings, η οποία βρήκε ότι μόνο το 1% των Αμερικανών που πληρούν τα κριτήρια για φάρμακα απώλειας βάρους τα λαμβάνουν στην πραγματικότητα.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν συμβαίνει με καμία άλλη χρόνια ασθένεια», λέει η Stanford. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η παχυσαρκία είναι επιλογή τρόπου ζωής και όχι ασθένεια, λέει.
Ποιοι είναι κατάλληλοι για λήψη φαρμάκων απώλειας βάρους;
Μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο απώλειας βάρους, σε άτομα εάν δεν έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος μέσω δίαιτας και άσκησης και πληρούν ένα από τα ακόλουθα:
- Έχετε ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30
- Έχετε ΔΜΣ μεγαλύτερο από 27 και χρόνια νόσο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως διαβήτης τύπου 2, καρδιακή νόσο ή αποφρακτική άπνοια ύπνου
Η Stanford συνιστά ανεπιφύλακτα τη χρήση των νέων φαρμάκων απώλειας βάρους σε άτομα που δεν κατάφεραν να χάσουν βάρος μόνο μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα σταματήσουν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν τα φάρμακα και θα ξεκολλήσουν μόλις φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο βάρος, αλλά η διακοπή των φαρμάκων θα οδηγήσει μόνο στην ανάκτηση βάρους», λέει.
Πηγή: healthstories.gr