Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » N. Moll για τις αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία: Κίνδυνος να υπονομευθεί ο κλάδος της βιοεπιστήμης της Ευρώπης

Blog

N. Moll για τις αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία: Κίνδυνος να υπονομευθεί ο κλάδος της βιοεπιστήμης της Ευρώπης

«Οι σημερινές προτάσεις καταφέρνουν να υπονομεύσουν την έρευνα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα» αναφέρει μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll σχολιάζοντας την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Η σημερινή δημοσίευση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ αποτελεί σημαντικό ορόσημο καθώς η ΕΕ, τα κράτη μέλη και η βιομηχανία προσπαθούν να βελτιώσουν την πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια και να αναζωογονήσουν την επιστήμη και την καινοτομία στην Ευρώπη, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) σε ανακοίνωση της.

Η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, δήλωσε: «Από την ίδρυσή της, η EFPIA, οι εταιρείες και οι ενώσεις μέλη της υποστήριξαν τους στόχους της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της ΕΕ. Η παροχή ταχύτερης, πιο δίκαιης πρόσβασης στα φάρμακα, η αποφυγή και ο μετριασμός των ελλείψεων καθώς και η διασφάλιση ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική καινοτομία είναι στόχοι που μοιραζόμαστε. Δυστυχώς, οι σημερινές προτάσεις καταφέρνουν να υπονομεύσουν την έρευνα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα».

Ο Hubertus von Baumbach, Πρόεδρος της EFPIA, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τις κινήσεις προς το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρώπης που προστατεύεται από το μέλλον και ενθαρρύνουμε την έρευνα για νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ). Αν και η αναθεωρημένη νομοθεσία είχε σκοπό να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ο «καθαρός» αντίκτυπος των πολιτικών που ορίζονται σε αυτές τις προτάσεις, στην τρέχουσα μορφή τους, θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα: συνολικά, αποδυναμώνει την ελκυστικότητα για επενδύσεις στην καινοτομία και εμποδίζει την ευρωπαϊκή επιστήμη, έρευνα και ανάπτυξη. 

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί πραγματικά η φιλοδοξία της ΕΕ για τη βιοεπιστήμη με επίκεντρο τον ασθενή, είναι ζωτικής σημασίας να διενεργηθεί ένας ολοκληρωμένος έλεγχος ανταγωνιστικότητας σχετικά με τον αντίκτυπο της αναθεωρημένης φαρμακευτικής νομοθεσίας».

Η Nathalie Moll συνέχισε: «Η προσέγγιση που ορίζεται στη φαρμακευτική νομοθεσία, η οποία τιμωρεί την καινοτομία εάν ένα φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη εντός δύο ετών είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη και αντιπροσωπεύει έναν αδύνατο στόχο για τις εταιρείες.

Η συντριπτική πλειονότητα των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα είναι γνωστό ότι συμβαίνει αφού μια εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση τιμολόγησης και αποζημίωσης και αναμένει απόφαση, ώστε η νέα θεραπεία να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς. 

Η διόρθωση της δεκαπλάσιας απόκλισης στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα σε ολόκληρη την ΕΕ, απαιτεί από όλους τους εταίρους να βρεθούν επειγόντως γύρω από το τραπέζι και να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά ζητήματα και όχι την ανεφάρμοστη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ που προορίζεται να αποτύχει.

Τους επόμενους μήνες, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσουμε ότι η αναθεωρημένη φαρμακευτική νομοθεσία και το πακέτο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών, των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψής μας, των κρατών μελών και του κλάδου της βιοεπιστήμης της Ευρώπης.

Εάν δεν γίνουν αλλαγές, «η κληρονομιά» αυτής της Επιτροπής θα κάνουν τους ευρωπαίους ασθενείς να περιμένουν περισσότερο από ποτέ για τις τελευταίες εξελίξεις στη φροντίδα».

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης