Ανάλογα με το παραγωγικό δυναμικό των φαρμακοβιομηχανιών, μπορούν να γίνουν συμφωνίες για έως και 12 εκατομμύρια δόσεις έως το 2025, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, η UNICEF θα συνάψει συμφωνίες προμήθειας υπό όρους με κατασκευαστές εμβολίων, ανέφερε η ανακοίνωση. Αυτό θα επιτρέψει στη UNICEF να αγοράζει και να στέλνει εμβόλια χωρίς καθυστέρηση όπου είναι απαραίτητο, μόλις επιβεβαιωθούν οι απαιτήσεις χρηματοδότησης, ζήτησης, ετοιμότητας και κανονιστικών ρυθμίσεων.
Η συνεργασία – η οποία θα περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με την Vaccine Alliance και τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας καθώς και με την Gavi, τα Africa Centers for Disease Control and Prevention και τον ΠΟΥ – θα διευκολύνει τις δωρεές εμβολίων από αποθέματα που υπάρχουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο ΠΟΥ εξετάζει τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν από τις φαρμακοβιομηχανίες στις 23 Αυγούστου και αναμένει να ολοκληρώσει την επανεξέταση για μια λίστα χρήσης έκτακτης ανάγκης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Οργανισμός εξετάζει τις αιτήσεις για άδειες έκτακτης ανάγκης για δύο εμβόλια που κατασκευάζονται από την Bavarian Nordic και την ιαπωνική KM Biologics.
Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα που πέρασε, ο ΠΟΥ κήρυξε την mpox παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία μετά την έξαρση που υπήρξε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία και εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα mpox στο Κονγκό, με 629 θανάτους, ενώ πάνω από 150 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Μπουρούντι, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Κρούσματα του στελέχους Ib του ιού, πέραν της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και των γειτονικών χωρών, έχουν επίσης επιβεβαιώσει η Σουηδία και η Ταϊλάνδη.
Η νόσος Mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, DNA ιό που ανήκει στο γένος Orthopoxvirus.
Μεταδίδεται μετά από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού) και σπανιότερα από κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.
Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και ιδιαίτερα σεξουαλικής επαφής ή/και με μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής. Ο χρόνος επώασης της νόσου, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι 6 έως 13 ημέρες με διακύμανση από 5 έως 21 ημέρες.
Ο εμβολιασμός έναντι της mpox πραγματοποιείται προς το παρόν στην Αθήνα στα παρακάτω εμβολιαστικά κέντρα:
Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας:210 7295310 / 210 7265159
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: ΑΤΤΙΚΟN
Τηλέφωνο επικοινωνίας:210 5831656
Φωτογραφία: iStock