Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Μόσιαλος – Υποχρηματοδότηση: Μείζον ζήτημα στο σύστημα υγείας

Blog

Μόσιαλος – Υποχρηματοδότηση: Μείζον ζήτημα στο σύστημα υγείας

Ο ίδιος σημείωσε, στο 22nd HEALTHWORLD CONFERENCE, ότι το σύστημα είναι οι άνθρωποί του, προσθέτοντας πως οι τομές που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του είναι οι σημαντικότερες. «Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προδιαγραφές της ιατρικής και της τεχνολογίας, τότε θα πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο εκπαίδευσης του προσωπικού αυτού», τόνισε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα κριτήρια που γίνεται η πρόσληψή του.

«Ο μεγάλος ελέφαντας που δεν συζητάμε είναι η υποχρηματοδότηση του συστήματος. Πώς θα πείσουμε τους νέους γιατρούς που έφυγαν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πώς θα αμοιφθούν»; διερωτήθη ο κ. Μόσιαλος.

Το φάρμακο στα όρια του…

Ο ίδιος πρότεινε να φτάσει η χρηματοδότηση της υγείας στη χώρα μας στο 1,4% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου, στα επόμενα 4 με 5 χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η γειτονική Ισπανία έχει 2,5% περισσότερες διαθέσιμες δαπάνες για την υγεία.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, στην Ελλάδα «το φάρμακο, που έχει φτάσει πια στα όριά του, όσον αφορά τη δαπάνη και μαζί με το προσωπικό του συστήματος αφορούν το 75% του συνόλου της χρηματοδότησης».

Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός του μέλλοντος πρέπει -όσον αφορά και τη χώρα μας αλλά και διεθνώς- να έχει υπόψη του τις νέες διεθνείς τάσεις στην υγεία, καθώς αυτές είναι σημαντικές για να προβλέψουμε το μέλλον.

Ανάμεσα σε αυτές ανέφερε ότι η περίοδος μετά την πανδημία είναι πολύ δύσκολη για όλα τα συστήματα υγείας, καθώς «έμειναν πολύ πίσω οι εξετάσεις και οι θεραπείες ασθενών με χρόνια νοσήματα και πλέον οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες σε όλα τα συστήματα τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση».

Μίλησε, επίσης, για τις επιπτώσεις που έχει κλιματική αλλαγή, με 10%-15% του προβλήματος να αφορά το αποτύπωμα του άνθρακα στην υγεία, το οποίο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, η οποία, με τη σειρά της, δοκιμάζει την υγεία των πολιτών.

Πανδημίες και γήρανση πληθυσμού

Επίσης, αναφέρθηκε στις μεγάλες πόλεις (mega cities), οι οποίες θα διπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια και έθεσε το ερώτημα πώς θα λειτουργούν αυτές οι πόλεις και πώς θα ελέγχουν πιθανή διασπορά των ιών και των πανδημιών.

Ένα άλλο ζήτημα που έφερε στο τραπέζι ο κ. Μόσιαλος ήταν η γήρανση του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο αλλά και το μείζον θέμα της συννοσηρότητας στις νεότερες ηλικίες, 25-65 ετών.

Τέλος, μίλησε για τις πολιτικές και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν, όπως σημείωσε, την υγεία καθώς αναπτύσσονται πολλαπλά και παράπλευρα κέντρα αποφάσεων, τα οποία δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα συνεργαστούν στο μέλλον αρμονικά στην περίπτωση μίας νέας πανδημίας.

«Μέχρι σήμερα δεν είναι καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη από τον καλό γιατρό, αλλά θα γίνει καλύτερη στα επόμενα χρόνια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε και να προβληματίσει όλους μας», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Το τραπέζι με τον Ηλία Μόσιαλο συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωάννης Μπολέτης.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης