Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Μόσιαλος: Στον στρατηγικό σχεδιασμό η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Blog

Μόσιαλος: Στον στρατηγικό σχεδιασμό η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Την αναγκαιότητα συνένωσης δυνάμεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, ως κεντρικός ομιλητής σε διαδικτυακή εκδήλωση των Generali και Affidea.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, οι δύο εταιρείες διοργάνωσαν την εκδήλωση  με θέμα «Covid-19: H επόμενη μέρα στην Υγεία» κατά την οποία ο καθηγητής υποστήριξε ότι η σύμπραξη ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα  θα πρέπει να είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

«Η καλύτερη οργάνωση δημόσιου και ιδιωτικού κλάδου ασφάλισης και υγείας θα προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και θα επιτρέψει τη συμπληρωματικότητα και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών υγείας, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται 35-40% (ιδιωτικές δαπάνες)» σημείωσε ο καθηγητής.

Την αναγκαιότητα έκδοσης Έκθεσης Υγείας Εισροών και Εκροών στο σύστημα υγείας, υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο καθηγητής, τόσο  στο δημόσιο όσο και στον  ιδιωτικό τομέα, με στόχο να  ανατραπούν οι ανισότητες και να επιτραπεί η καταγραφή κενών, η λήψη βελτιωτικών μέτρων και τη συλλογή στοιχείων.

Ο μελλοντικός άξονας της υγείας θα πρέπει να κινηθεί, με βάση σύγχρονα επιδημιολογικά πρότυπα, έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Προβάδισμα πρέπει να δοθεί στην αναδιάταξη υπηρεσιών με τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων και φορέων, με στόχο την ολιστική προσέγγιση.

Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε  ότι «θα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ένας παθητικός πληρωτής υπηρεσιών, αλλά ως ένας φορέας που θα θέτει ποιοτικά κριτήρια, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες συνολικά στους πολίτες στο πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού». 

Το  70% των προβλημάτων οφείλεται σε δομικές ανεπάρκειες στο σύστημα υγείας κι όχι στο προσωπικό, σύμφωνα με τον καθηγητή που τάχθηκε υπέρ  της στήριξης της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείαςενός εθνικού σχεδίου υγείας για ασθένειες όπως είναι οι καρδιοπάθειες αλλά και της ψηφιοποίησης της υγείας και της δημιουργίας υπηρεσιών, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος υγείας.

Στη «τροχιά» της πανδημίας

Απαντώντας σε ερωτήματα ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε την αξία του εμβολιασμού και υποστήριξε ότι συμβεί όταν θα έχει εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ελληνικού πληθυσμού ή το 70% -75% των άνω των 50 ετών θα είναι δυνατή η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε «ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο, η οποία όμως θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού και ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. αρνητές εμβολίων)».

Σχετικά με τα τεστ ο κ. Μόσιαλος  εκτιμά ότι ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Ο ίδιος στάθηκε στις νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις της COVID-19 στην υγεία αλλά και στις συνέπειες του Lockdown στην ψυχική υγεία, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, ειδικά σε νεότερες ομάδες πληθυσμού.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης