Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Μόσιαλος: Πως θα αποφύγουμε το δεύτερο κύμα

Blog

Μόσιαλος: Πως θα αποφύγουμε το δεύτερο κύμα

Μόσιαλος: Πως θα αποφύγουμε το δεύτερο κύμα

Την αδήριτη ανάγκη για σωστή διαχείριση της υγειονομική κρίσης με κριτήριο την επιστημονική τεκμηρίωση επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Με στόχο την αναχαίτιση ενός δεύτερου πιθανού κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης μέτρων και τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας κατά τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.

Σε ότι αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και τα επιστημονικά δεδομένα.

Κατά τα λεγόμενά του, ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 στους γηγενείς από τους τουρίστες  ενέχεται στην περίπτωση που οι τουρίστες προέρχονται από χώρες στις οποίες η πανδημία έχει ελεγχθεί στο ελάχιστο.

Σε ότι αφορά τις ροές τουριστών από τα βόρεια σύνορα, ο καθηγητής συντάχθηκε με το μέτρο των πιστοποιητικών μοριακού τεστ, αλλά υποστήριξε ότι χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος της αξιοπιστίας των εγγράφων.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η θνητότητα του νέου κοροναϊού κυμαίνεται από 0,6% έως 1,2% έναντι της εποχικής γρίπης όπου τα ποσοστά δεν υπερβαίνουν το 0,2% και στην πράξη είναι ακόμη μικρότερα λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού.

Σχετικά με τα τεκταίνομενα στην γηραιά ήπειρο, ο κ. Μόσιαλος ενημέρωσε ότι στα «περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχει νοσήσει  μέχρι τώρα το 1% έως 5% του πληθυσμού, με εξαίρεση μεγάλα αστικά κέντρα, όπως της Μαδρίτης ή του Λονδίνου, όπου το ποσοστό ξεπερνά το 17%.»

Την αισιοδοξία του διατύπωσε ο καθηγητής ότι πολύ σύντομα η επιστημονική έρευνα θα παράξει εμβόλιο, αφού ήδη έχουν αναπτυχθεί 150 πρωτοβουλίες, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται στη φάση ΙΙΙ και 15 στη φάση Ι ή ΙΙ.

Προκαταρκτικές ανακοινώσεις  θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο για το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για το οποίο ο καθηγητής σημείωσε ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία θα μειώνει τις αναπνευστικές επιπλοκές, αλλά δεν θα προφυλάσσει από τη νόσηση ή τη μετάδοση του ιού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσιαλος στάθηκε σε θεραπείες, όπως είναι η ρεμντεσιβίρη που μειώνει το χρόνο αποθεραπείας κατά 1/3 και τη δεξομεθαζόνη που περιορίζει την θνητότητα κατά 20% έως 30%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί.

Σημειώνεται ότι επιστημονικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τη χορήγηση αντισωμάτων το προσεχές διάστημα.

Στα προαναφερόμενα, ο καθηγητής πρόσθεσε την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια και την θεραπεία  και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Άξιες λόγου είναι δύο πρόσφατες μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι πιθανώς έχει αναπτυχθεί διασταυρούμενη ανοσία σε μέρους του πληθυσμού σε χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης όπου ενδημούν άλλοι κοροναϊοί, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. Σε αυτή τη βάση, πρότεινε την επένδυση σε τρεις κύριους πυλώνες που αφορούν:

  • στην αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης του συστήματος και την αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,
  • στην ψηφιοποίηση με μία ενιαία βάση δεδομένων και
  • στην αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και την αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού χάρτη.
Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης