Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Μονοκλωνικά αντισώματα: Χορήγηση υπό όρους – Τι προβλέπει η τροπολογία

Blog

Μονοκλωνικά αντισώματα: Χορήγηση υπό όρους – Τι προβλέπει η τροπολογία

Το θεσμικό πλαίσιο για την χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εισάγει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή.

Η χορήγησή τους προορίζεται για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας, και οι λεπτομέρειες θα καθορίζονται από την επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η δαπάνη καλύπτεται από το Δημόσιο.

Η χορήγηση της θεραπείας αφορά μόνο τα πρώτα στάδια της νόσησης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χορηγείται σε ασθενείς που νοσούν βαριά ή βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε εξηγήσει πως οι κλινικές δοκιμές του περασμένου Αυγούστου, έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες έχουν θετικά αποτελέσματα και πως το υπουργείο οφείλει να έχει έτοιμο το πλαίσιο για την προμήθεια τους, όταν αυτές λάβουν τελική έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι προβλέπει η τροπολογία

Σε κάθε περίπτωση η τροπολογία προβλέπει πως: η χορήγηση στην Ελλάδα μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία προορίζονται για την πρόληψη της βαριάς νόσησης στους μνημονευόμενους covid ασθενείς και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις και με την κάλυψη της δαπάνης να βαρύνει το εμβόλιο.

Όπως προκύπτει και από την τροπολογία χρήση της θεραπείας θα αφορά στα πρώτα στάδια της νόσησης με σκοπό να αποφευχθεί η βαριά νόσηση. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι αποκλείεται η χορήγηση τους σε ασθενείς οι οποίοι ήδη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προτεραιότητα θα έχουν οι ασθενείς με βαρέα υποκείμενα νοσήματα

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης