Την ικανοποίησή του για την εκκίνηση της διαδικασίας για την κατασκευή του νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας-Χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση στο Facebook για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας την εβδομάδα που μας πέρασε καθώς όπως σημείωσε «θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και για πρώτη φορά στη χώρα μας θα υπάρχει πλέον ακριβής καταγραφή πραγματικών δεδομένων με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες».
Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ για την κατασκευή της «εμβληματικής νοσοκομειακής δομής» όπως χαρακτηρίζεται, έγινε στις 14 Φεβρουαρίου και η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών είναι η 19η Μαρτίου 2024.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 28,4 εκατ. ευρώ με αναθέτουσα αρχή την Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Προβλέπεται η δημιουργία νέας κτιριακής υποδομής τεσσάρων ορόφων (υπόγειο-ισόγειο α & β’ όροφος), επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ., που θα στεγάσει στους μεν τους τρεις κατώτερους ορόφους Υπηρεσίες Υγείας Ημέρας και Εξωτερικών Ασθενών ενώ για τον τελευταίο όροφο, τη στέγαση των κεντρικών εργαστηρίων του Νοσοκομείου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει αναλάβει τη δράση ωρίμανσης και προώθησης διαγωνισμών αναβάθμισης/ανακαίνισης δομών υγείας ανά την Ελλάδα (σε πάνω από 150 κέντρα υγείας και σχεδόν 80 νοσοκομεία), ύψους 700 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο είναι από τα μεγαλύτερα που «ξεκινούν». Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει δεκάδες διαγωνισμούς, αρκετών εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες, ιδίως στην Περιφέρεια αλλά και την Αττική.
Όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη, η κατασκευή Κέντρου Ακτινοθεραπείας- Χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών « Η Σωτηρία» θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών με καρκίνο και την αυξημένη ζήτηση τμημάτων Ακτινοθεραπείας στη χώρα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ακτινοθεραπείας, το οποίο θα αποσυμφορήσει σημαντικά το ήδη επιβαρυμένο δίκτυο των δημόσιων νοσοκομείων (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά) που διαθέτουν Τμήματα Ακτινοθεραπείας. Το έργο θα καλύψει άμεσες ανάγκες υγείας ασθενών με καρκίνο, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας καλύτερης ποιότητας και μειωμένο χρόνο αναμονής για την ακτινοθεραπεία. Το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» δέχεται περιστατικά πνευμονικής και θωρακικής χειρουργικής από όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών, διαγιγνώσκει και θεραπεύει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, 2000 με 2.500 ετησίως.
Οι Πνευμονικές κλινικές εντός του νοσοκομείου διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα όπως π.χ. βρογχολογία και επεμβατική πνευμονολογία, και τμήματα πνευμονικής αποκατάστασης που επιτρέπουν τη διάγνωση, τη θεραπεία και ανοσοθεραπεία, καθώς και το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου. Επιπλέον, το Νοσοκομείο διαθέτει τη μεγαλύτερη Θωρακοχειρουργική Κλινική της χώρας, με μεγάλο αριθμό διεξαγωγής χειρουργείων ανά έτος, κυρίως για καρκίνο του πνεύμονα. Λειτουργεί επίσης η πρώτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα στο Κέντρο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας καθώς και νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως εκ τούτου το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» θα ήταν σκόπιμο να διαθέτει τμήμα Ακτινοθεραπείας, προκειμένου να καλύψει τις πολύ μεγάλες ανάγκες των ασθενών με καρκίνο που δέχεται το ίδιο αλλά και να συμβάλει γενικότερα στην εξυπηρέτηση ευρύτερων αναγκών άμεσης χορήγησης θεραπείας σε ασθενείς.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα του Νοσοκομείου σήμερα είναι η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών του σε 26 διαφορετικά κτίρια, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, όλα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Με την κατασκευή της Μονάδας ΜΕΘ – Δωρεάς της Βουλής των Ελλήνων κατά την περίοδο της πανδημίας, έγινε μία πρώτη προσπάθεια να ενωθούν βασικά κτίρια του νοσοκομείου με μία κλιματιζόμενη πεζογέφυρα η οποία συνενώνει το Χειρουργικό Περίπτερο με τη Μέγα Λαϊκό και τη Νέα Εντατική. Η χωροθέτηση του Νέου κτιρίου έχει σκοπό να συγκεντρώσει τμήματα του Νοσοκομείου που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον εξωτερικοί ασθενείς σε ένα κτίριο, κοντά στην είσοδο και την έξοδο από το Νοσοκομειακό συγκρότημα και με τρόπο που να κρατά όλους αυτούς τους ασθενείς σε περιορισμένο τμήμα του γηπέδου του νοσοκομείου. Για τον παραπάνω λόγο επιλέχθηκε και η αναδιοργάνωση τμήματος της κίνησης των οχημάτων εντός του Νοσοκομείου.
Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη του Διαγωνισμού
Πηγή: dailypharmanews.gr