Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Mιχάλης Νικολάου: Ετοιμαζόμαστε για τη μετάβαση στο ”Οίκοθεν ΙΙ”

Blog

Mιχάλης Νικολάου: Ετοιμαζόμαστε για τη μετάβαση στο ”Οίκοθεν ΙΙ”

Τα επόμενα βήματα του ασθενοκεντρικού προγράμματος Οίκοθεν για τους ογκολογικούς ασθενείς μας ανέλυσε στο iatronet.gr ο Παθολόγος Ογκολόγος Μιχάλης Νικολάου. Εντός του μήνα, όπως μας ανέφερε, αναμένεται να προκηρυχθεί η πρόσληψη παθολόγων-ογκολόγων που θα πλαισιώσουν το ασθενοκεντρικό πρόγραμμα Οίκοθεν, αποτελώντας και το εφαλτήριο για τη μετάβαση στο Οίκοθεν ΙΙ.

Ενώ το Οίκοθεν Ι αφορούσε μόνο την Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Σάββα, το Οίκοθεν ΙΙ θα αφορά όλη τη δημόσια δομή, η οποία μάλιστα βρίσκεται και σε φάση πιστοποίησης από τον ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία). 

Πόσο κοντά είμαστε για τη μετάβαση από το Οίκοθεν Ι στο Οίκοθεν ΙΙ;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του Οίκοθεν Ι, καθώς ο στόχος έχει επιτευχθεί, δηλαδή να εισάγουμε τους πρώτους 80 ασθενείς και σύντομα θα έχουμε όλα τα απαραίτητα μετρήσιμα στοιχεία που αφορούν αυτούς, καθώς και ερωτηματολόγιο ικανοποίησης από την υπηρεσία.

Και λέω ότι είμαστε κοντά, καθώς τούτον τον μήνα αναμένεται να βγει μία προκήρυξη η οποία θα αφορά την πρόσληψη παθολόγων – ογκολόγων και νοσηλευτών για το Οίκοθεν. Με την ενσωμάτωση των νέων αυτών συναδέλφων, απευθείας ξεκινάμε τη δεύτερη φάση του Οίκοθεν πιστοί στην αρχική μας δέσμευση ότι η πρώτη φάση του Οίκοθεν θα τρέξει αποκλειστικά με ίδιους πόρους, με πόρους δηλαδή του νοσοκομείου μας, του ”Αγίου Σάββα”, όμως για να μπορέσουμε να αυξήσουμε έτη περαιτέρω τα νούμερα των εισερχομένων ασθενών που θα απολαύσουν την υπηρεσία πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθεί η ενέργεια αυτή με τη μορφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και μερικώς του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ποια νοσοκομεία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Οίκοθεν ΙΙ και επίσης ποιοι τύποι καρκίνων; 

Να πούμε στη φάση αυτή ότι το Οίκοθεν ΙΙ αφορά πάλι αποκλειστικά το νοσοκομείο του ”Αγίου Σάββα” αλλά αυτή τη φορά την ολότητά του, καθώς το Οίκοθεν Ι αφορούσε μόνο την Α’ παθολογική ογκολογική κλινική. Άρα το Οίκοθεν ΙΙ θα αφορά όλο το νοσοκομείο και έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 400 ασθενείς ανά έτος, νούμερο που δεν είναι καθόλου μικρό.

Με δεδομένο ότι ο ”Άγιος Σάββας” είναι ο πρωταγωνιστής του προγράμματος θα απαιτηθεί κάποια πιστοποίηση προκειμένου να λειτουργήσει σαν διαχειριστής προγραμματιστής του Οίκοθεν και για άλλα νοσοκομεία: Έχουμε συζητήσει και με τον ΟΔΙΠΥ προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τόσο από το «στήσιμο» του Οίκοθεν στο χαρτί όσο και από το «πέρασμά» του στο δρόμο να μεταλαμπαδευτεί σωστά και να αναπτυχθεί με τον τρόπο αυτό το Οίκοθεν ΙΙΙ. Ακριβώς αυτό είναι που συζητάμε τη δεδομένη χρονική στιγμή και με το Υπουργείο Υγείας. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε ποια νοσοκομεία ανά την Ελλάδα θα μπορούσαν με ασφάλεια, αρχικά να αναπτύξουν και αυτά υπηρεσία τύπου Οίκοθεν και αυτό δεν το κοιτάμε μόνο για την Ογκολογία. Το κοιτάμε και για τα άλλα χρόνια νοσήματα, έτσι ώστε να μπορέσει ο Έλληνας ασθενής να απολαύσει την ποιοτικότερη δυνατή υπηρεσία. Πάντως έχουμε συμφωνήσει ότι τα αντικαρκινικά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας μας είναι δύο κατηγορίες τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Οίκοθεν ΙΙΙ και σύντομα έως τα τέλη του 2025 να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες κατοίκων στους ογκολογικούς ασθενείς.

Ως Ασθενοκεντρικό, το πρόγραμμα, οι ογκολογικοί ασθενείς δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, η οποία με τα πρώτα στοιχεία του Οίκοθεν παρέχεται. Στο πλαίσιο αυτό, σε μία μετεξέλιξη του Οίκοθεν σε Εθνικό Σχέδιο Παροχής υπηρεσιών στο σπίτι, ποιοι άλλοι ασθενείς με άλλα νοσήματα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό;

Αλήθεια είναι, πως ο καρκίνος με τα καινούργια και καινοτόμα φάρμακα που πλέον διαθέτουμε στην πλειονότητά του έχει μετατραπεί σε μία χρόνια νόσο και από εκεί που τα παλιά χρόνια φόβιζε ακόμα και το άκουσμά του, τώρα έχουμε όλο και περισσότερους ασθενείς οι οποίοι μπορούν να ζήσουν αρκετά και ποιοτικά χρόνια με απόλυτη αξιοπρέπεια. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και τη βάση ανάπτυξης του Οίκοθεν. Όμως, όπως και εσείς στο ερώτημά σας αναφέρετε, υπάρχουν όντως αρκετές ακόμα παθήσεις οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή αυτά της χρονιότητας που αναγκάζουν τους ασθενείς με περιοδικότητα να εισάγονται στο νοσοκομείο μόνο και μόνο για να λάβουν την εξειδικευμένη νοσοκομειακή θεραπεία τους.

Το πρόγραμμα Οίκοθεν εξασφαλίζει ότι το φάρμακο θα δοθεί από τον ειδικό γιατρό της εκάστοτε ειδικότητας διαμορφώνοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό standard, τόσο ποιότητας όσο και ασφάλειας. Στον αντίποδα αυτού θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, η χορήγηση των ίδιων φαρμάκων στα Κέντρα Υγείας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και κατ’ επέκταση μη ειδικούς για τη χρήση των φαρμάκων αυτών και ίσως μη ειδικούς στο να αντιμετωπίσουν και τις παρενέργειες που εν δυνάμει θα προκληθούν από αυτά.

Νομίζω ωστόσο, ότι ήδη αρκετές κατηγορίες ασθενειών μπορούν με ασφάλεια να ενταχθούν στα πλαίσια του Οίκοθεν και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Θα δώσω το παράδειγμα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, αναφέροντας ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αυτήν συνήθως και κυρίως έχουν κινητικά προβλήματα. 

Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μεγάλη ευκολία θα είναι για εκείνους η χορήγηση του νοσοκομειακού τους φαρμάκου στο σπίτι τους.

Επίσης οι αιματολογικές κακοήθειες έχουν σαν θεραπεία βιολογικούς παράγοντες και ανοσοθεραπεία με αρκετά κοινά στοιχεία με αυτά των ογκολογικών ασθενών, το οποίο σημαίνει ότι με μεγάλη ασφάλεια μπορούν να «πατήσουν» πάνω στο δρόμο του Οίκοθεν.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, επίσης αποτελεί μία πάθηση η οποία θα μπορούσε να θεραπευτεί μέσω του μοντέλου του Οίκοθεν και οι ασθενείς να λαμβάνουν την υπηρεσία στο σπίτι. Έχω την ενημέρωση ότι τα δημόσια νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας δυσκολεύονται από την πίεση των ασθενών που πρέπει να λάβουν τους αντιρευματικούς παράγοντες. Σκεφτείτε πόσο πολύ θα ξεμπλόκαρε τις δημόσιες νοσοκομειακές δομές και πώς θα αύξανε τη δυνατότητα πρόσδεσης νέων ασθενών σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς πολύ καλά γνωρίζουμε από τα δεδομένα της Ογκολογίας ότι στις περιπτώσεις αυτές ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός αφού κάθε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την εξέλιξη της νόσου.

Άλλες επίσης περιπτώσεις ασθενών αποτελούν οι ασθενείς με κυστική ίνωση, αλλά και άλλα νοσήματα τα οποία απαιτούν όπως προείπα μία περιοδική χορήγηση θεραπείας σε περιβάλλον νοσοκομείου.

Όλες οι παραπάνω αναφερθείσες ιατρικές ειδικότητες μέσα από τις επιστημονικές τους εταιρείες θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα δικά τους κριτήρια για τα δικά τους φάρμακα και για τους δικούς τους ασθενείς, δίνοντ’ας τους έτσι τη δυνατότητα να λάβουν την ποιοτικότερη υπηρεσία υγείας σε επίπεδο θεραπείας, αυτή του Οίκοθεν.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης