Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ

Blog

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ

«Ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας  και την ΕΚΑΠΥ, η  αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκ ευρώ, δηλ. 13.3%.

Συμβασιοποιούνται  μέρα με τη μέρα τα έργα του τομέα υγείας που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1.9 δισ ευρώ και αφορούν από  εκσυγχρονισμούς και ανακαίνιση νοσοκομείων. Συμπερασματικά, είναι το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία  και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την οργάνωση και τις δομές του ΕΣΥ για να μπορεί να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τις νέες ανάγκες υγείας και τις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών για περισσότερη φροντίδα στους ασθενείς, για καλύτερη υγεία στους πολίτες με χαμηλότερο κόστος», ανέφερε και πρόσθεσε το όραμά της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να είναι το ΕΣΥ στην πρώτη δεκάδα των δημοσίων συστημάτων υγείας των κρατών της Ευρώπης και να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες.

Όπως τόνισε, ο νέος προγραμματισμός προβλέπει  6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024.

«Και έτσι προχωράμε στην προκήρυξη 1.450 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ, 3.050 θέσεων νοσηλευτών, 800 θέσεων διασωστών ΕΚΑΒ  και 950  λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία της χωράς, καθώς και προσωπικό για τους κρίσιμους εποπτευόμενους  οργανισμούς», δήλωσε. Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι το Υπουργείο σχεδιάζει και μια σημαντική εξέλιξη «Συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά μια έμπρακτη πολιτική ενάντια στο brain drain όπου με απόφασή μας εκχωρήσαμε στις ιατρικές σχολές της χώρας 270 θέσεις πανεπιστημιακών που θα στελεχώσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι νέοι φιλόδοξοι επιστήμονες που οι περισσότεροι θα έρθουν από το εξωτερικό θα στελεχώσουν το ΕΣΥ και θα το πάνε ακόμη πιο μπροστά».

Για τον τομέα της ψυχικής Υγείας, ο Υπουργός δήλωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά από διαβούλευση θα εισαχθεί στην Βουλή Σχέδιο Νόμου με σκοπό την ουσιαστική ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης 30 έτη μετά την εκκίνηση της. Για πρώτη φορά θα συσταθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που θα διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών.

Περαιτέρω θα ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και η ένταξη τους στα Κοινοτικά Δίκτυα που δημιουργούνται. Τέλος, με το σχέδιο νόμου θα επιτευχθεί η διασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και η δια βίου πλοήγηση των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Το ίδιο Σχέδιο Νόμου προβλέπει και στη Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και την Πληροφοριακή Οργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης