Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Μιχαηλίδου: Δεν θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Blog

Μιχαηλίδου: Δεν θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός τους, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει αποφασίσει να αποστείλει τις επόμενες ημέρες ηλεκτρονικά μηνύματα σε περίπου 200.000 οφειλέτες μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) που έχουν μικρό χρέος προκειμένου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις για να μην χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό χρέος των €47,16 δισ. στον ΕΦΚΑ, τα €6,79 δισ. αφορούν μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες που έχουν οφειλές έως €15.000.
Η πάγια ρύθμιση των οφειλών μπορεί να γίνει με 2 εναλλακτικές επιλογές. Κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου μπορούν να καταβληθούν σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ενώ για τις οφειλές που επιβεβαιώνονται έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο η πληρωμή μπορεί να γίνει σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 50 ευρώ.
Παράλληλα με τα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι όλοι οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να έχουν από την 1η Μαρτίου ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Η υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική συνέντευξή της στην ΕΡΤ ανέφερε κατηγορηματικά ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορεί να γίνεται εκτέλεση των συνταγών στα ιδιωτικά φαρμακεία.
«Μετά την πανδημία του κορονοϊού, επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Συνεπώς, οι πολίτες που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς» διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Ωστόσο, ανέφερε ότι για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφάλιστων το κράτος θα καλύπτει τις ιδιωτικές παροχές, για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνταγογράφηση.
Η κα Μιχαηλίδου μίλησε και για την αύξηση των γιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σημειώνοντας ότι υπερδιπλασιάζονται οι γιατροί των ΚΕΠΑ για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους. Δηλαδή, από 500, που είναι σήμερα, θα γίνουν 1.200, ενώ αυξάνονται και οι ειδικότητες.
«Επίσης, με σκοπό τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνεται κατά 50% η αμοιβή των γιατρών των ΚΕΠΑ, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή τους».

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Για την ασφαλιστική ικανότητα
«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό δεν γινόταν πάντα αλλά ξεκίνησε πρώτη φορά το 2014 και μάλιστα τότε ήταν και πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας και το είχε θεσπίσει με τον τρόπο αυτό. Όλοι οι Έλληνες λοιπόν, θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους. Επιστρέφουμε όμως στην κανονικότητα, δηλαδή στην εποχή πριν από την πανδημία του κορονοϊού όπου οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς. Φυσικά για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφαλίστων το κράτος θα καλύπτει τις ιδιωτικές παροχές, για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για την συνταγογράφηση».

Για την αύξηση των γιατρών του ΚΕΠΑ
«Υπερδιπλασιάζουμε τους γιατρούς των ΚΕΠΑ για πρώτη φορά από την ίδρυση τους. Δηλαδή από 500 που είναι σήμερα οι γιατροί, θα γίνουν 1.200. Επιπλέον, αυξάνουμε τους ειδικότητες τους. Με σκοπό την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε και κατά 50% την αμοιβή των γιατρών των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε και την συμμετοχή τους. Για παράδειγμα, η κατ’ οίκων επίσκεψη ήταν 30 ευρώ, τώρα γίνεται 45 ευρώ για τον γιατρό και από 10 ευρώ, τώρα γίνονται 15 ευρώ».

Για το επίδομα ανεργίας
«Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο. Επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις
«Το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Το 2019 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας εκκρεμούσαν με 1 εκατομμύριο συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ. Σήμερα από το 1 εκατομμύριο είμαστε στο κάτω από τις 80 χιλιάδες».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης