Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Μεταπτυχιακό στην «Νανοϊατρική» από το ΕΚΠΑ – Για 6η χρονιά δίνεται Μεταπτυχιακό από το ΕΚΠΑ

Blog

Μεταπτυχιακό στην «Νανοϊατρική» από το ΕΚΠΑ – Για 6η χρονιά δίνεται Μεταπτυχιακό από το ΕΚΠΑ

Η νανοϊατρική προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές ιατρικές προσεγγίσεις.

Για 6η χρονιά δίνεται Μεταπτυχιακό στη «Νανοϊατρική» από το ΕΚΠΑ

Το ξενόγλωσσο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη «Νανοϊατρική», του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοίνωσε την πρόσκληση του για 6η συνεχόμενη χρονιά, για εισαγωγή φοιτητών το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Αιτήσεις έως τις 22/9.

Η νανοϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην ιατρική. Περιλαμβάνει τη χρήση υλικών σε νανοκλίμακα, όπως νανοσωματίδια, νανορομπότ και νανοαισθητήρες, για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.

Τα σωματίδια νανοκλίμακας κυμαίνονται συνήθως από 1 έως 100 νανόμετρα σε μέγεθος, το οποίο βρίσκεται στην κλίμακα των μεμονωμένων μορίων και κυτταρικών συστατικών.

Η νανοϊατρική προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές ιατρικές προσεγγίσεις. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα νανοσωματίδια μπορούν να διαπεράσουν βιολογικούς φραγμούς, όπως οι κυτταρικές μεμβράνες, και να προσεγγίσουν συγκεκριμένους στόχους μέσα στο σώμα, όπως όγκους ή μολυσμένα κύτταρα.

Μπορούν να κατασκευαστούν ώστε να παραδίδουν φάρμακα ή θεραπευτικούς παράγοντες απευθείας σε αυτούς τους στόχους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους και μειώνοντας τις παρενέργειες στους υγιείς ιστούς.

Εκτός από τη χορήγηση φαρμάκων, η νανοϊατρική περιλαμβάνει και άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, οι νανοαισθητήρες μπορούν να σχεδιαστούν για την ανίχνευση συγκεκριμένων βιοδεικτών στο σώμα, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.

Τα νανορομπότ, που συχνά οραματίζονται ως μικροσκοπικές μηχανές, θα μπορούσαν να εκτελούν ακριβείς ιατρικές εργασίες, όπως η επιδιόρθωση κατεστραμμένων ιστών ή η εξάλειψη αποφράξεων σε αιμοφόρα αγγεία.

Η νανοτεχνολογία στην ιατρική είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας με τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Πολλές εφαρμογές βρίσκονται ήδη σε κλινική χρήση και έχουν βελτιώσει τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία των ασθενών.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές εφαρμογές της νανοϊατρικής βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό ή προκλινικό στάδιο έρευνας. Απαιτούνται εκτεταμένες δοκιμές και διαδικασίες κανονιστικής έγκρισης πριν από την ευρεία κλινική χρήση.

Αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην υγεία θα είναι όλο και περισσότερες και πιο πρωτοποριακές και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις διαγνωστικές δυνατότητες αλλά και τις θεραπευτικές μεθόδους προς όφελος των ασθενών.

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό, μέχρι σήμερα τουλάχιστον στην Ελλάδα, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Νανοϊατρική».

Προσφέρεται στην Αγγλική γλώσσα καθώς προσελκύει φοιτητές και από την αλλοδαπή. Το πρόγραμμα εστιάζει στην παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων και εξειδικευμένης κατάρτισης στο πεδίο αυτό.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στη “Νανοϊατρική” μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών. Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει την πρόσκληση του προγράμματος.

Στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν πτυχιούχοι ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων με πτυχίο Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών και άλλων συναφών αντικειμένων.

Η διάρκεια του είναι 12 μήνες, με 75 ECTS, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για την εκπόνηση και υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας και αξιοποιούνται και οι μήνες του καλοκαιριού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μέρος της θεωρητικής εκπαίδευσης αποτελείται από τρεις ενότητες με θέματα:

  • Ενότητα 1: Εισαγωγή στη νανοτεχνολογία
  • Ενότητα 2: Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική
  • Ενότητα 3: Νανοτοξικότητα και ρυθμιστικές πτυχές.
  • Επιπλέον, απαιτείται η εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής εργασίας.
Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.