Blog
Blog
Μειώθηκαν τα χρέη των νοσοκομείων το 2024
Με δεδομένη την «καμπάνα» που αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο έχει παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της καθυστέρησης αποπληρωμής, επιχειρείται το νοικοκύρεμα των νοσοκομειακών χρεών του παρελθόντος. Υπολογίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν αφού ανέρχονταν στα 1,319 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Ανησυχία είχε προκληθεί όταν τον προηγούμενο Μάρτιο, καθώς σημειώθηκε νέο ρεκόρ στα χρέη και συγκεκριμένα υπολογίστηκε ότι «σκαρφάλωσαν» στα 1,45 δισ. ευρώ. Εκείνη την περίοδο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ήταν μόλις 99 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προέκυψε πως τα χρέη των νοσοκομείων άρχισαν να ανεβαίνουν τον Ιανουάριο του 2024 προς στα 1.451 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονταν τέλος του 2023 στα 1.319 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση στο τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους 10%. Αντίστροφη ήταν τότε η εικόνα για τον ΕΟΠΥΥ αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη «συρρικνωθήκαν» σχεδόν 50% : Στο τέλος του 2023 είχαν διαμορφωθεί στα 190 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο στα 90 εκ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός των 10 τελευταίων χρόνων τα χρέη προς τους προμηθευτές στον χώρο της υγείας έλαβαν την ανιούσα: Από 606 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, έφθασαν τα 907 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά έπεσαν στα 1.319 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, με μια ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του 2024. Σε βάθος δεκαετίας και πάλι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δεν σημείωσαν τόσο μεγάλη αύξηση, μόλις 17 εκατ. ευρώ και όπως προαναφέρθηκε εντός του 2024 μειώθηκαν σχεδόν στα μισά. Ενδεικτικό είναι ότι το επίμαχο πρώτο τρίμηνο του 2024 τα χρέη που αναλογούσαν στα δημόσια νοσοκομεία έφθαναν σχεδόν το 60% του συνόλου των κρατικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Άξιο λόγου είναι πως τα νοσοκομειακά χρέη είναι κυρίως προς φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ωστόσο, στη «τροχιά» τακτοποίησης της εκκρεμότητας αυτής εκτιμάται ότι έχουμε μπει καθώς για τους φετινούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων εγκρίθηκαν επιπλέον 481 εκατ. για το πρώτο 8μηνο του 2024 χωρίς να ξεφύγουν οι διοικήσεις στις δαπάνες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να χρωστά στον Ιδιωτικό Τομέα συνολικά πάνω από 0.2% του ΑΕΠ, δηλαδή όχι πάνω από 350 εκ. ευρώ. Γι αυτό τον λόγο η χώρα μας θα απολογηθεί για τη τακτική των καθυστερήσεων. Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία σχετικά με το όριο χρόνου στον έναν μήνα αντί για τρεις μήνες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πηγή: virus.com.gr