Παρά τις έντονες αντιδράσεις μερίδας του ιατρικού κόσμου για την αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, από την περασμένη Παρασκευή, και συγκεκριμένα την αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης, ο διοικητής του Κρατικού Νικαίας Ανδρέας Πλεμμένος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews είναι νωρίς ακόμα να βγουν συμπεράσματα . «Η αρχική αίσθηση είναι ότι θα υπάρξει βελτίωση, παρά την αναμενόμενη πίεση για τις επόμενες εβδομάδες, διότι το Κρατικό Νίκαιας μπήκε πρώτο στο νέο σύστημα με απόσταση τριών ημερών από την προηγούμενη εφημερία, αντί τεσσάρων και ως εκ τούτου υπήρξαν μειωμένα εξιτήρια, με αποτέλεσμα για κάποιες ώρες να υπάρξουν επικουρικές κλίνες. Ωστόσο σημειώθηκε μείωση 20% στις προσελεύσεις, (από 1200 κατά μέσο όρο σε περίπου 1000) μείωση στις προσελεύσεις με ΕΚΑΒ (από 180 κατά μέσο όρο σε 140), και λιγότερα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά, γεγονός που προδιαγράφει βελτίωση στις επόμενες εβδομάδες. Ακόμα αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της Νίκαιας υλοποιείται η ανακαίνιση του κτιρίου των ΤΕΠ με ότι αυτό συνεπάγεται στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Με δεδομένο όμως ότι πολύ σύντομα, αρχές του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση σε συνδυασμό με την αλλαγή στο σύστημα εφημεριών, ευελπιστώ ότι θα υπάρξει θεαματική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ μας».
Καινοτόμο πρόγραμμα Έξυπνης Διαλογής στα ΤΕΠ και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Yale
Κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω την λειτουργία των ΤΕΠ σύμφωνα με τον κύριο Πλεμμένο είναι το καινοτόμο πρόγραμμα «Έξυπνης Διαλογής» που λειτουργεί πιλοτικά στα ΤΕΠ εδώ και τρεις μήνες. Αφορά όπως λέει λογισμικό, το οποίο αφενός μειώνει τον χρόνο αναμονής, αλλά το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι εντοπίζονται άμεσα και με ασφάλεια οι πλέον επείγουσες περιπτώσεις, ώστε να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. «Τους επόμενους μήνες θα έχουμε και τα αποτελέσματα από τη πιλοτική λειτουργία αυτού του πρωτοποριακού συστήματος που δοκιμάζουμε. Με τη βοήθεια και του μνημονίου που υπογράψαμε για εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Ιατρική σχολή του Υale στο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Νίκαιας θα υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις να εφαρμοσθούν οι καλύτερες διεθνείς πρακτικές προς όφελος των ασθενών μας».
Ενεργειακή αναβάθμιση με «έξυπνα» υλικά
Ο Ανδρέας Πλεμμένος με γνώμονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μιλά για ένα ακόμη καινοτόμο πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του HORIZON 2020, εφαρμόζεται στο Κρατικό της Νίκαιας από τον Ιούνιο και αφορά την ανάπτυξη και ενσωμάτωση διάφανων «έξυπνων» υλικών για την ενεργειακή αναβάθμιση των χώρων. «Σε δωμάτια της Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, εγκαταστάθηκαν παράθυρα, στα οποία το καλοκαίρι θα μπορούν να σκουραίνουν οι υαλοπίνακες με την εισαγωγή «έξυπνων» θερμό- χρωμικών υλικών, ώστε να μειώνεται η εισερχόμενη στον θάλαμο νοσηλείας ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το χειμώνα θα μπορούν να θερμαίνονται ηλεκτρικά οι υαλοπίνακες με την εισαγωγή «έξυπνων» ηλεκτρο-χρωμικών υλικών, ώστε να μειώνονται οι θερμικές απώλειες των εσωτερικών χώρων. Η εγκατάσταση των νέων καινοτόμων παραθύρων αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 8-10% της καταναλισκόμενης ενέργειας και το σημαντικότερο να βελτιώσει κατά περίπου 40% τη θερμική άνεση (thermal comfort) στο εσωτερικό των δωματίων, γεγονός που θα βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, αλλά και τις συνθήκες εργασίας ιατρών και νοσηλευτών».
Τοπικός μετεωρολογικός σταθμός
Όπως λέει ο διοικητής του Κρατικού, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος εγκαταστάθηκαν ειδικοί αισθητήρες καταγραφής θερμικής άνεσης στη Μονάδα Πρόωρων Νεογνών και σε δωμάτια της Παιδιατρικής και Παιδοχειρουργικής Κλινικής, καθώς επίσης τοποθετήθηκε τοπικός μετεωρολογικός σταθμός , όπου καταγράφεται το τοπικό μικροκλίμα. «Την ίδια ώρα με γνώμονα την καινοτομία, το Νοσοκομείο για δεύτερη φορά κατάφερε να συμμετάσχει σε ένα αυστηρά ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα Τεχνολογικού Περιεχομένου, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE Climate Change Adaptation, και έχει να κάνει με τις στρατηγικές αναβάθμισης των υποδομών για την εξασφάλιση ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Κύριος συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ενώ συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Cambridge».
Το πρόγραμμα θα αναπτύξει, επιδείξει και αξιολογήσει το πλαίσιο για συστήματα υγείας ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, σε επτά νοσοκομεία σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πολυαναμένομενο έργο ανακαίνισης των παθολογικών τμημάτων στον 1ο όροφο που ξεκίνησε από τον Ιούνιο και το έργο κατασκευής νέων χειρουργείων και αποστείρωσης που ξεκινάει τώρα, το Κρατικό Νίκαιας στα επόμενα χρόνια θα αλλάξει πρόσωπο και θα μπορέσει να ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο του ως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας».
Πηγή: dailypharmanews.gr