Blog

Μέχρι το τέλος του 2025 DRGs και στις ιδιωτικές κλινικές – Τι αλλάζει στα δημόσια νοσοκομεία

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν εφαρμοστεί και στις ιδιωτικές κλινικές τα DRGs, το νέο σύστημα κοστολόγησης των νοσηλειών και αξιολόγησης ουσιαστικά των υπηρεσιών υγείας.

Ήδη το ΚΕΤΕΚΝΥ το Ινστιτούτο για τα DRGs έχει ενσωματώσει το σύστημα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από τις αρχές του 2025, αλλά φαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι όλες οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά και οι γιατροί να χρησιμοποιούν πλήρως το νέο σύστημα που καταγράφει από τον χρόνο νοσηλείας, μέχρι την πορεία θεραπείας, τη χορήγηση φαρμάκων αλλά και όλων των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνεδρίου του ΚΕΤΕΚΝΥ, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να έχουν ενσωματώσει το νέο σύγχρονο σύστημα, ώστε όλος ο τομέας της υγείας -όπως είπε -το 2026 να έχει προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Να σημειωθεί ότι με τα DRGs θα προκύπτει ουσιαστικά και η χρηματοδότηση της κάθε κλινικής, αφού από τα δεδομένα που θα καταγράφονται θα προκύπτει και η απόδοσή της.

Ο υπουργός υγείας σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο ότι το σύστημα θα εξασφαλίζει πλέον επίπεδα ελέγχου αλλά και δείκτες ελέγχου, ώστε να γνωρίζουμε τι πράττει η κάθε κλινική, ενώ αποτέλεσμα θα είναι να θεραπεύονται νωρίτερα οι ασθενείς που νοσηλεύονται και μάλιστα με λιγότερο κόστος.

«Δεν θα κλείσουν νοσοκομεία με τα DRGs»
Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα DRGs προκειμένου να κλείσουν νοσοκομεία με χαμηλή επισκεψιμότητα και πληρότητα. Να υπενθυμιστεί ότι τα DRGs θα είναι αυτά που θα καθορίζουν πλέον τη χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με βάση την απόδοση τους.

Όπως διευκρίνισε ο κ.Γεωργιάδης, υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπως γεωγραφικοί, που κάποια νοσοκομεία παρότι έχουν χαμηλή πληρότητα δεν θα κλείσουν, κάτι βέβαια που χαρακτήρισε ως μια δύσκολη εξίσωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα μειωθούν τα κονδύλια στα συγκεκριμένα νοσοκομεία λόγω της χαμηλής κάλυψης, προκειμένου να μεταφερθούν οι πόροι σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες.


Ο Πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, του Ινστιτούτου για τα DRGs, Παντελής Μεσσαρόπουλος, με όλους τους Διοικητές ΥΠΕ
Να σημειωθεί ότι το ΚΕΤΕΚΝΥ που είναι ο αρμόδιος φορέας για τα DRGs και του οποίου Πρόεδρος είναι ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, αναμένεται να μείνει στο σύστημα υγείας και μάλιστα να ενισχυθεί, καθώς όπως διευκρίνισε ο υπουργός υγείας, το νέο σύστημα κοστολόγησης και κατηγοριοποίησης των νοσηλειών, μεταβάλλεται και αναπροσαρμόζεται διαρκώς, καθώς προκύπτουν νέες θεραπείες, νέα πρωτόκολλα, νέα μηχανήματα αλλά και νέες ασθένειες που θα πρέπει να ενσωματώνονται στο σύστημα.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X