Χωρίς έντονες αποκλίσεις μοιάζει να κινείται η αγορά των φαρμάκων τουλάχιστον στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το τελευταίο 12μηνο καταγράφει μια συγκρατημένη άνοδο κατά 2,4% σε αξίες, η οποία όμως συνδυάζεται με μια οριακή υποχώρηση από πλευράς όγκου κατά 0,5%.
Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε και ανέλυσε η εταιρεία μελετών IQVIA για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τα φάρμακα με προστασία πατέντας (on patent) κατέγραψαν μείωση σε αξίες κατά 2,2%, τα πρωτότυπα φάρμακα χωρίς προστασία (off patent) οριακή αύξηση 1,3%, ενώ τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 7,1%.
Αντίστοιχα σε ποσότητες τα η διάθεση των on patent σκευασμάτων μειώθηκε κατά 6,4%, οριακή ήταν αύξηση σε όγκους για τα off patent κατά 0,2%, ενώ για τα γενόσημα η αύξηση σε ποσότητες ήταν στο 1,9%.
Στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, καθώς η εν λόγω μελέτη δεν εξετάζει τα άλλα δύο κανάλια διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, δηλαδή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, το μερίδιο των πρωτότυπων σκευασμάτων (on και οff patent) είναι περίπου στο 58% σε αξίες (λίγο πάνω από 29% τα off και λίγο κάτω από 29% τα on patent), με τα γενόσημα να αποτελούν περίπου το 37% σε όγκο αλλά γύρω στο 25% σε συνολικές αξίες. Στα πρωτότυπα τα οff patent έχουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε όγκους με 37% έναντι 7% των on patent.
Πεπτικό και μεταβολισμός
Σε ό,τι αφορά την κατανομή της αποζημιούμενης αγοράς βάσει τιμής σκευάσματος, το 66% αντιστοιχεί στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, ενώ σε εκείνα μεταξύ 10 και 14,99 ευρώ αντιστοιχεί το 12,6%. Ακολουθούν τα φάρμακα κόστους 15 έως 19,99 ευρώ με 6% και όσα έχουν τιμή μεταξύ 20 29,99 ευρώ, με περίπου 5%.
Στις θεραπευτικές κατηγορίες, οι κυριότερες είναι: τα σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό με 23,7%, τα καρδιολογικά με 21%, τα νευρολογικά φάρμακα με 13% και τα σκευάσματα για το αίμα και αιμοποιητικά όργανα με 12,5%.
Υποκατάσταση
Ο στόχος της εξοικονόμησης για ακόμη μια φορά φαίνεται να μην επιτυγχάνεται, τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο.
Παρά τις μειώσεις τιμών που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της ανατιμολόγησης και οι οποίες θα έπρεπε να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 76 εκατ. ευρώ, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 34 εκατ. ευρώ και η υποκατάσταση (η αλλαγή μίγματος, όταν ακριβότερα σκευάσματα επιλέγονται έναντι οικονομικότερων) που ανήλθε σε 141 εκατ. ευρώ, «έγειραν τη ζυγαριά» προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πηγή: news4health.gr