Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο από τους φαρμακοποιούς για τη λήψη προληπτικών μέτρων εκ μέρους της πολιτείας προκειμένου να μη μείνουν τα φαρμακεία από σημαντικά σκευάσματα μέσα στον Αύγουστο και να ζήσουμε και πάλι καταστάσεις, όπως αυτές που ζούμε κάθε χρόνο την ίδια περίοδο που οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κλείνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές και πολλοί υπάλληλοι παίρνουν τις άδειες τους, με τις δυσκολίες να αυξάνονται και στο δίκτυο των μεταφορικών εταιρειών.
Ήδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν τονίσει με κάθε τρόπο το επείγον του θέματος απευθυνόμενοι με επιστολές τους στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η ανάγκη δε επείγουσας λήψης μέτρων γίνεται για τους φαρμακοποιούς ακόμη πιο επιτακτική από τη στιγμή που έχουν στα χέρια τους καταλόγους με εκατοντάδες σκευάσματα, ανάμεσα στα οποία περίπου 120 σκευάσματα που ήδη λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων (κατά κύριο λόγο αντιβιοτικά και σκευάσματα για το αναπνευστικό σύστημα). Τα σκευάσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στις λίστες φαρμάκων για τα οποία ο ΕΟΦ έχει απαγορεύσει την εξαγωγή τους από τη χώρα και είναι στο στόχαστρο για παράλληλες εξαγωγές.
Σε σημερινό δημοσίευμα της Απογευματινής με τίτλο «200 (!!!) σκευάσματα τώρα υπό εξαφάνιση» (δες εδώ) γίνεται αναφορά σε κρυφή λίστα φαρμάκων για εξαγωγές που περιήλθε στα χέρια των φαρμακοποιών την Τετάρτη 19 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews δεν υπάρχει μόνο μία λίστα αλλά αρκετές οι οποίες μάλιστα εκδίδονταν σε μηνιαία κυλιόμενη βάση και διακινούνταν μεταξύ των φαρμακαποθηκών με σκοπό τη συγκέντρωση φαρμακευτικών σκευασμάτων και την προώθησή τους στο εξωτερικό όπου πωλούνται σε τιμές πολλαπλάσιες αυτών που διατίθενται στην ελληνική αγορά, αφήνοντας μεγάλα κέρδη για τους εξαγωγείς.
Το θέμα για τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, είναι ότι τα σκευάσματα που υπάρχουν στις εν λόγω λίστες είναι αυτά που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και για τα οποία οι φαρμακοποιοί συνεργαζόμενοι με περισσότερες από μία φαρμακαποθήκες αγωνιούν και καταναλώνουν πολύ από τον χρόνο τους καθημερινά για να τα βρουν προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.
Η πίεση για τα φαρμακεία είναι μεγάλη, οι μη εξυπηρετούμενες συνταγές αθροίζονται δημιουργώντας μεγάλο φόβο και αγωνία στους φαρμακοποιούς για τι θα συμβεί τον Αύγουστο εάν η Πολιτεία δεν λάβει εγκαίρως κάποια μέτρα.
Όπως προαναφέρθηκε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει κινηθεί έγκαιρα κι έχει στείλει επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ όπου αναφέρεται στους κινδύνους και καταθέτει τη δική του τεκμηριωμένη πρόταση για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα και ειδικά οι άμεσες συνέπειές του.
Από πλευράς μάλιστα των φαρμακοποιών εκτιμάται ότι ο συνδυασμός μίας προληπτικής πολιτικής που να προλαμβάνει τις ελλείψεις με μία μεσομακροπρόθεσμη πολιτική που να λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων των κρίκων της αλυσίδας του φαρμάκου είναι προ των πυλών.
Στο δημοσίευμα της Απογευματινής γίνεται αναφορά σε παρέμβαση του ΕΟΦ που βρίσκεται σε εξέλιξη, έπειτα από μία πολύ αυστηρή και κατεπείγουσα σχετική εντολή του νέου Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ίδιος είναι ο τελευταίος ο οποίος θα αναχθεί συνθήκες μαφίας και πρακτικές αντικοινωνικής αισχροκέρδειας στο χώρο του φαρμάκου».
Η δημιουργία αρμόδιας επιτροπής για το θέμα των ελλείψεων με θεσμικό ρόλο, η λειτουργία ενός συστήματος alert για τα σκευάσματα που μπαίνουν σε έλλειψη, η άμεση και έγκαιρη ενημέρωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα σκευάσματα που θα καταστούν ελλειπτικά λόγω προβλημάτων παραγωγής (έλλειψη πρώτων υλών, εργοστασιακά προβλήματα κτλ) ή απόσυρσης από την κυκλοφορία, ο περιορισμός των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών, l time ενημέρωση για το ποιες εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε χονδρέμπορος, αύξηση των ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία έχουν προταθεί και εξετάζονται για να συμπεριληφθούν στο υπό διαμόρφωση πακέτο μόνιμων μέτρων από πλευράς της πολιτείας.
Το θέμα ωστόσο για τους φαρμακοποιούς είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίστες φαρμάκων που διακινούνται μεταξύ φαρμακαποθηκών για σκευάσματα που προορίζονται για εξαγωγή. Στις λίστες δε αυτές καταγράφονται με τις εμπορικές τους ονομασίες και με τις φαρμακομορφές τα σκευάσματα που έχουν ζήτηση για να προωθηθούν για παράλληλες εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών λήξεως που κάθε χώρα αποδέχεται για τη χρήση τους, ώστε να τεθούν τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να γίνει η εξαγωγή τους, ανάλογα με τη χώρα που θα εξαχθούν.
Γι’ αυτό λοιπόν ασκείται πίεση για άμεση απαγόρευση της εξαγωγής κι αυτών των φαρμάκων, μαζί με τα υπόλοιπα που ήδη έχει εδώ και μήνες απαγορευτεί η εξαγωγή τους.
Πηγή: dailypharmanews.gr