Blog

Με λουκέτο απειλούνται ιδιωτικές κλινικές λόγω ΕΟΠΥΥ – Τι καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών κλινικών λόγω ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, υπογραμμίζει μετ’ επιτάσεως πώς η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τις ίδιες τις δομές, αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτές, στηρίζοντας παράλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο ΙΣΠ ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας ώστε να αποφευχθεί ένα ντόμινο επιπτώσεων που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναστολές λειτουργίας.

Ανησυχία για το “ποιοτικό rebate” από τον ΕΟΠΥΥ


Όπως τονίζει ο ΙΣΠ στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο “ποιοτικό rebate” που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή του, τον Ιούνιο, οι κλινικές υπέστησαν μονομερείς εκπτώσεις που έφτασαν έως και το 55% των υποβολών, χωρίς ωστόσο να εκδοθούν πιστωτικά τιμολόγια ή να γίνει συμψηφισμός του καταβληθέντος ΦΠΑ. Ενδεικτικά, στις πληρωμές για τον Απρίλιο, οι καταβολές ήταν 31% χαμηλότερες από τις αρχικές υποβολές.

Ο ΙΣΠ καταγγέλλει ότι οι πρακτικές αυτές είναι ακατανόητες και αδικαιολόγητες, καθώς συνοδεύονται από καθυστερημένες πληρωμές και επιβαρύνονται επιπλέον από την προείσπραξη του clawback, δημιουργώντας ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας. Το αποτέλεσμα; Απειλή για αναστολή λειτουργίας κλινικών, απώλεια θέσεων εργασίας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ιδίως σε περιοχές όπου το δημόσιο σύστημα έχει ήδη ελλείψεις.

Τριπλή πίεση: rebate, clawback και καθυστερήσεις
Παρά τις αντιδράσεις, ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει να εξοφλήσει τα τιμολόγια του Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί το clawback του 2022, σε 12 δόσεις, περιορίζοντας τις υποβολές των κλινικών κατά 80%. Ο ΙΣΠ κάνει λόγο για οικονομική πολιτική που λειτουργεί ως “εργαλείο στραγγαλισμού”, με συνέπειες που απειλούν τη σταθερότητα του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Κάλεσμα για άμεση λύση
Ο πρόεδρος του ΙΣΠ, Νικόλαος Πλατανησιώτης, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως : «Όταν κάποιοι αρμόδιοι θα βρίσκονται μετά την 1η Αυγούστου σε διακοπές και θα απολαμβάνουν τη “θερινή ραστώνη”, οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές θα βρίσκονται στις θέσεις τους να εξυπηρετήσουν περιστατικά ενώ θα ζουν με το καθεστώς του φόβου και της αβεβαιότητας, αν θα πληρωθούν στο τέλος του μηνός, αν θα πάρουν επίδομα αδείας ή αν μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη θέση τους.».

Ο Σύλλογος ζητά:

Άμεση αναστολή του ποιοτικού rebate

Κατάργηση της προείσπραξης του clawback

Αναστολή των δόσεων που βαραίνουν τις κλινικές

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X