Blog

Με καθυστερήσεις ο Ατομικός Ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας – Τα οφέλη για τους ασθενείς

Από παράταση σε παράταση πηγαίνει ο Ατομικός Ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας ή ενιαίος ψηφιακός φάκελος ασθενούς ή και ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς όπως μετονομάστηκε εσχάτως.

Η μεταρρύθμιση που είχε διαφημιστεί δεόντως από το 2019, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2025.

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας το 2025 οι πολίτες θα διαθέτουν τον ψηφιακό φάκελο, ο οποίος έχει γίνει γεφύρι της Άρτας και απλώς μετονομάζεται.

Να σημειωθεί ότι είχε εξαγγελθεί οριστικά πώς θα ολοκληρωνόταν το 2022, μαζί με την εγγραφή όλων των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, αλλά τελικώς δυο χρόνια μετά και ο ψηφιακός φάκελος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

«Αυτή τη στιγμή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα υλοποιεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος υγείας. Κορωνίδα είναι σίγουρα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ψηφιακός φάκελος σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να αποσυμφορήσουν σε έναν βαθμό τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων, με τους ασθενείς να κουβαλούν σε χαρτί όλες τις ιατρικές τους εξετάσεις και τα ιατρικά τους δεδομένα τα οποία εξετάζονται από την αρχή ή και εκτελούνται από την αρχή.

Τα οφέλη για τους ασθενείς
Όταν ολοκληρωθεί πάντως το έργο, όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο, είτε από τον υπολογιστή τους είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο.

Αυτήν την πρόσβαση, τα στοιχεία του ιατρικού τους φακέλου, θα μπορούν να τη δίνουν σε επαγγελματίες του κλάδου της Υγείας, είτε σε ιδιώτες γιατρούς, είτε σε γιατρούς κέντρων υγείας και νοσοκομείων.

Με ειδική εκπαίδευση οι υγειονομικοί
Πάντως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ψηφιοποίηση του ΕΣΥ αποτελεί η εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα αυτά σύγχρονα συστήματα και να τα αξιοποιούν πλήρως.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα ψηφιοποίησης στο σύστημα Υγείας, να προχωρήσουν και στην εκπαίδευση του προσωπικού μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X