Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να προχωρά η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στη χώρα, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να δημιουργηθούν 345 νέοι σταθμοί σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, σε όλη την επικράτεια, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών, καθώς επίσης και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη έμφαση και σε αυτό το κομμάτι της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας, καθώς 24 εκ. από το 1,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να απορροφηθούν στην παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.
Ήδη πάντως λειτουργούν 83 σταθμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού και στο σύστημα έχουν ενταχθεί όλα τα Νοσοκομεία της 2ης ΥΠε, το «Ανδρέας Συγγρός» και το «Αιγινήτειο». Η διασύνδεση γίνεται βάσει ειδικότητας και όχι βάσει Νοσοκομείου. Π.χ στους Λειψούς το Περιφερειακό Ιατρείο συνδέεται για δερματολογικό περιστατικό με το Ανδρέας Συγγρός. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο λογισμικό στο οποίο οι γιατροί διασύνδεσης καταχωρούν τις διαθέσιμες ώρες τους, έτσι ώστε να κλείνονται τα ραντεβού, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρουσιάζουν καθόλου καθυστέρηση.
Ένας πολίτης για να κλείσει ραντεβού σε αυτά τα νησιά, επισκέπτεται τον τοπικό γιατρό και ανάλογα με το πρόβλημα που έχει, ο γιατρός του κλείνει το ραντεβού διαδικτυακά, στον γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεται, στο Νοσοκομείο διασύνδεσης. Το ραντεβού γίνεται στο σταθμό τηλεϊατρικής όπου είναι εγκατεστημένος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
Χρήσιμη η τηλεϊατρική και στα Εγκεφαλικά
Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την τηλεϊατρική, και μάλιστα στη χώρα μας προωθήθηκε η χρήση της, αλλά εκτός πλαισίου κείμενης νομοθεσίας. Πρόκειται για ένα χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσεις εργαλείο, το οποίο όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική πράξη και την αυτοπρόσωπη κλινική εξέταση από τον ιατρό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελβετία έχουν αναπτύξει σημαντικά δίκτυα τηλεϊατρικής και κυρίως διαδικτυακής συμβουλευτικής στη χορήγηση της θρομβόλυσης. Δηλαδή ο ασθενής πάει στο περιφερειακό Νοσοκομείο, αντί να μεταφερθεί σε ένα κεντρικό Νοσοκομείο και να χαθεί χρόνος, στέλνονται διαδικτυακά οι εξετάσεις του στο κέντρο αναφοράς, εκτιμώνται από τους εκεί γιατρούς και δίνεται η οδηγία και η συμβουλευτική για το πώς θα γίνει η θρομβόλυση στο περιφερειακό κέντρο.
Βελτίωση στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής μπορούν να επιφέρουν σειρά ωφελειών για ασθενείς και συστήματα υγείας όπως: 23% αποτελεσματικότερη θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά, 70% χαμηλότερο κόστος παροχής υπηρεσιών, 17,7% λιγότερες ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή, και 4,8% λιγότερες νοσηλείες ανά 1.000 ασθενείς. Επίσης, διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας με δυσκολία φυσικής παρουσίας, βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Ήδη, 9 στους 10 πολίτες διεθνώς, δηλώνουν ικανοποιημένοι από υπηρεσίες τηλε-ραντεβού με γιατρούς.
Η τηλεϊατρική πάντως εκτός από την συμβολή της στη φροντίδα κατοίκων σε απομακρυσμένες περιοχές, ή σε έκτακτες καταστάσεις, όπως τα lockdown, μπορεί ακόμη να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα, και για αυτό το λόγο ήδη σε κάποια λειτουργεί από το 2018.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Κω πήραν προληπτική αγωγή για ψώρα, καθώς τρεις από αυτούς διαγνώστηκαν με τη νόσο, μέσω τηλεϊατρικής.
Πηγή: dailypharmanews.gr