Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Μάσκες παντού: Τα έξι νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική – Τι αλλάζει

Blog

Μάσκες παντού: Τα έξι νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική – Τι αλλάζει

Μάσκες παντού: Τα έξι νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική – Τι αλλάζει

Στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κορωνοϊού οδήγησε η ραγδαία αύξηση, το τελευταίο διάστημα, των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά πλέον στην Αττική.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία ανακοίνωσε την Τρίτη το απόγευμα ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και έχουν στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικά της στόχευσης του κυβερνητικού επιτελείου: η γενίκευση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους καθώς και η επέκταση του μέτρου στους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Η νέα δέσμη μέτρων που έχει άμεση ισχύ, λήφθηκε αφού η κυβέρνηση έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, αφού έλαβε υπόψη τρεις βασικά δεδομένα για το Λεκανοπέδιο:

α) τους σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (197 χθες),

β) τη σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ (67 διασωληνωμένοι χθες),

γ) την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου, η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ έως το τέλος του μήνα, οπότε θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται η λήψη νέων αποφάσεων, εάν και εφόσον δεν αποδώσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Αναλυτικά, τα 6 μέτρα που ισχύουν από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου:

-Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

-Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

-Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

-Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

-Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

-Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.

Πηγή: cnn.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης