Blog
Blog
Μ. Θεμιστοκλέους: στο τέλος του 2024, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων θα κυμαίνονται στα 850 εκ. ευρώ
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά την τοποθέτησή του σε Panel, με θέμα «Προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ – Προβλήματα, εμπόδια, αλλαγές», στο 10th MedTech Conference, που διεξήχθη στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, από την ethosEVENTS, με γενικό θέμα: «Το ΕΣΥ αλλάζει, αλλά τα προβλήματα επιμένουν».
Στο συνέδριο, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων στη χώρα.
Στόχος ακόμη είναι τους πρώτους μήνες του 2025 να σβηστούν οι ατιμολόγητες οφειλές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, που επεσήμανε επίσης ότι, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δεν θα ζητηθεί έξτρα κονδύλι από το Λογιστήριο του Κράτους, καθώς «τρέχουν», με βάση τον προβλεπόμενο προγραμματισμό, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.
Σύντομα, ο μεγάλος διαγωνισμός μηχανημάτων από την ΕΚΑΠΥ
Εντός του Δεκεμβρίου, θα γίνει ο μεγάλος διαγωνισμός μηχανημάτων από την ΕΚΑΠΥ, καθώς ήδη έχουν κατανεμηθεί τα κονδύλια σε ΥΠΕ και νοσοκομεία, όπως εξήγησε ο Άρης Αποστόλου, Πρόεδρος, Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Έμφαση έχει δοθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου και τα παιδιατρικά προβλήματα υγείας.
Το νεωτεριστικό είναι ότι σε κάθε τμήμα θα υπάρξουν πολλαπλοί ανάδοχο όχι ένας, κατά αντιστοιχία του φαρμάκου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΠΑΥ. Ο κ. Αποστόλου εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια, καθώς έχει οχυρωθεί νομικά ο διαγωνισμός για την ορθότητά του και εκτίμησε ότι «δεν θα πέσει» λόγω ενστάσεως, καθώς «σπάει» σε επιμέρους τομείς. Σημειώνεται ότι στην διαβούλευση καταγράφηκε πληθώρα σχολίων που έφθασαν τα 1500, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά καθώς είχε ζητηθεί η βοήθεια τεχνικού συμβούλου.
ΣΕΙΒ: Θα έπρεπε να έχει γίνει καλύτερη προεργασία
Από την πλευρά των εταιρειών, επισημάνθηκε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει καλύτερη προεργασία. Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ, Συνδεσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Εμμανουήλ Τριποδιανός, επεσήμανε ότι χρειάζεται βελτίωση σε πρώιμο στάδιο, να είχαν εμπλακεί όλοι οι φορείς και να είχε δημιουργηθεί χάρτης με τις ανάγκες των νοσοκομείων. Τώρα, τέθηκε σε διαβούλευση απρόσωπα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιο νοσοκομείο έχει ποιες ανάγκες, ώστε οι εταιρείες να προτείνουν μια εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη λύση. Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι θα ανακοινωθεί ο χάρτης του επόμενο διάστημα.
Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), Πασχάλης Ανάτσης, πρόσθεσε ότι, παρά την πίεση χρόνου, θα μπορούσε να γίνει καλύτερη προεργασία. Ο κ. Ανάτσης στάθηκε στο θέμα των προδιαγραφών, οι οποίες δεν είναι οριστικές και ενιαίες για αρκετά είδη, σε πολλά νοσοκομεία υιοθετούν φωτογραφικές προδιαγραφές, σε κάποιες περιπτώσεις, θέτοντας θέμα στρέβλωσης και μείωσης του ανταγωνισμού. Ο ίδιος πρότεινε να ληφθούν οι προδιαγραφές από την ΕΕ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει ετοιμαστεί annual booklet για την εκπαίδευση διοικητών και εργαζόμενων των τμημάτων προμηθειών των νοσοκομείων. Τα εγχειρίδια θα δοθούν με την ανάληψη των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων.
Ολοκλήρωση των μητρώων προμηθευτών και υλικών
Στη συζήτηση, τέθηκε, επίσης, το ζήτημα ολοκλήρωσης των μητρώων προμηθευτών και υλικών, που -όπως τονίστηκε από τη μεριά των εταιρειών- θα απαλλάξει από την γραφειοκρατία, τον φόρτο εργασίας και θα διαφυλάξει τη διαφάνεια.
Επί του θέματος, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι, μετά την ολοκλήρωσή τους, ηΕΚΑΠΥ θα μεταφέρει την τεχνογνωσία τηςαπό το φάρμακο και οι παραγγελίες των υλικών θα γίνονται κεντρικά. Ήδη, «έτρεξαν» οι διαγωνισμοί για τα απόβλητα.
Οι επόμενοι διαγωνισμοί
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αποστόλου,για τα γάντια τέθηκε το τεύχος σε διαβούλευση, τροποποιήθηκε και έγιναν δεκτά τα περισσότερα σχόλια, οπότε εκτιμάται ότι, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα δρομολογηθεί. Επίσης, προχωρούν τα ορθοπεδικά για το γόνατο και το ισχίο, οι σύριγγες και οι βελόνες. Για τον επόμενο χρόνο, προβλέπονται διαγωνισμοί για τα ράμματα, τον ιματισμό μιας χρήσης, τους βηματοδότες και απινιδωτές.
Πηγή: dailypharmanews.gr