Blog

Μ. Θεμιστοκλέους: «Έξι χρόνια μεταρρυθμίσεων στην Υγεία – Ένα ΕΣΥ πιο ποιοτικό, πιο άμεσο, πιο αποδοτικό»

Έναν συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Υγείας τα τελευταία έξι χρόνια παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μέσα από μια εκτενή δήλωσή του, στην οποία παραθέτει αριθμούς, μεταρρυθμίσεις και δράσεις, που –όπως υποστηρίζει– αποτυπώνουν την προσπάθεια βελτίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όπως ανέφερε, η αποτίμηση της διακυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει με ημερολογιακά κριτήρια, αλλά με βάση «το παραγόμενο έργο» και τη «βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεμιστοκλέους απαρίθμησε τις βασικές τομές που, κατά την κυβέρνηση, έχουν γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 2019 μέχρι σήμερα.

Αύξηση ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας έκανε λόγο για σημαντική ενίσχυση του προσωπικού στο ΕΣΥ, δηλώνοντας πως σήμερα υπηρετεί «ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων από συστάσεως του Συστήματος». Συγκεκριμένα, ανέφερε:

  • 7% αύξηση στους ιατρούς,
  • 11% αύξηση στους νοσηλευτές,
  • 10,5% αύξηση στο λοιπό προσωπικό.

Παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων και τα Χειρουργεία

Στις προσπάθειες για τη μείωση των χρόνων αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες παρέμβασης:

  • Αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης,
  • Ηλεκτρονική ιχνηλάτηση ασθενών,
  • Προσλήψεις τραυματιοφορέων.

Αναφορικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις, σημείωσε ότι εφαρμόστηκαν:

  • Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων,
  • Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που έχουν επεκταθεί και σε ιδιωτικές κλινικές,
  • Η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας στα πρωινά χειρουργεία.

Υποδομές και ποιότητα υπηρεσιών

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης στην ιστορία του ΕΣΥ, το οποίο – όπως υποστηρίζει – αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, σημείωσε πως ενισχύεται και η αξιοκρατία του συστήματος, με:

  • Αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς,
  • Επιλογή των διοικητών μέσω ΑΣΕΠ.

Διαφάνεια πόρων και σύγχρονα θεραπευτικά πρότυπα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεμιστοκλέους στο νέο σύστημα οικονομικής διαχείρισης DRG (Diagnosis Related Groups), το οποίο – όπως σημείωσε – «εφαρμόζεται διεθνώς εδώ και 40 χρόνια» αλλά στην Ελλάδα καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Το σύστημα αυτό, εξήγησε, επιτρέπει ορθολογική κατανομή πόρων και υιοθέτηση σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Πρόληψη, ΕΚΑΒ και διαχείριση πανδημίας

Ο υφυπουργός ανέδειξε την έμφαση στην πρόληψη, μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και τη συμβολή της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας, κυρίως μέσα από την οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Παράλληλα, μίλησε για ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ, τόσο σε χερσαία οχήματα όσο και στις αεροδιακομιδές, οι οποίες αποτελούν κρίσιμη υπηρεσία για την κάλυψη νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.

Ευχαριστίες στην ηγεσία του Υπουργείου

Στο τέλος της δήλωσής του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απέδωσε τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε «καθοδηγητή και διαρκή εμπνευστή». Ευχαρίστησε επίσης την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υφυπουργό, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και τους Γενικούς Γραμματείς, Λίλιαν Βιλδιρίδη και Άρη Αγγελή, για τη συνεργασία τους.

«Συνεχίζουμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ»

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο υφυπουργός Υγείας διαμήνυσε πως η προσπάθεια δε σταματά εδώ: «Συνεχίζουμε. Για ένα ΕΣΥ πιο ποιοτικό, πιο άμεσο, πιο αποδοτικό».

Η αποτίμηση του έργου, αν και συνοδεύεται από αναλυτικά δεδομένα, παραμένει στη δημόσια κρίση ως προς την αποτελεσματικότητα και το αποτύπωμα αυτών των μεταρρυθμίσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X