Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Λογισμικό «κόφτης» στον Ευαγγελισμό θα μειώσει τις δαπάνες

Blog

Λογισμικό «κόφτης» στον Ευαγγελισμό θα μειώσει τις δαπάνες

Κατά δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως εκτιμάται, σύμφωνα με πηγές του «Ευαγγελισμού», ότι θα μειωθεί η νοσοκομειακή δαπάνη, ενώ υπολογίζεται ότι θα γίνει μια εξοικονόμηση περίπου 10% των εκτελούμενων εξετάσεων, καθώς η νέα χρονιά μπήκε για το μεγαλύτερο δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας με την εφαρμογή νέου λογισμικού, που θα αναστέλλει την διενέργεια αχρείαστων εργαστηριακών εξετάσεων ή εξετάσεων που δεν χρήζουν επανάληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ειδικό λογισμικό που θα εφαρμοστεί στην ηλεκτρονική παραγγελία εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο χρησιμοποιεί κανόνες επαναληψιμότητας οι οποίοι έχουν οριστεί με καθαρά ιατρικά κριτήρια από ειδική επιτροπή, προκειμένου είτε να αποφεύγονται εξετάσεις που δεν χρειάζονται, είτε να μην γίνονται εκ παραδρομής δύο φορές, εξετάσεις που παραγγέλνονται από τον γιατρό, ο οποίος λόγω φόρτου εργασίας, μπορεί να μην έχει προσέξει ότι αυτές έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Τι είναι οι κανόνες επαναληψιμότητας

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κανόνες αυτοί ακολουθούν την ιατρική βιβλιογραφία και επιστήμη για το πότε μπορεί να γίνεται μια εξέταση. Οι κανόνες μπορεί να είναι χρονικοί, δηλαδή μία εξέταση να μην πρέπει να παραγγέλνεται πριν περάσουν 30 ημέρες ή μπορεί να είναι καθαρά ιατρικοί, δηλαδή μια εξέταση να μην χρειάζεται για την συγκεκριμένη πάθηση.

Για όλους αυτούς τους κανόνες επαναληψιμότητας ορίστηκε ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ιατροί όλων των ειδικοτήτων, με επικεφαλής την Διευθύντρια της Α’ παθολογικής Κλινικής Θεανώ Κοντόπουλου.

Με το νέο λογισμικό όταν ο γιατρός γράφει ηλεκτρονικά μια εξέταση που είναι αντίθετη με τους ορισθέντες κανόνες, τότε στην οθόνη του εμφανίζεται μια ειδοποίηση(σσ flag) ότι η εξέταση έχει ήδη διεξαχθεί και θα πρέπει να τεκμηριώσει γραπτώς στο εν λόγω πρόγραμμα για ποιους ιατρικούς λόγους θέλει να προχωρήσει στην επανάληψη της. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα λειτουργεί αφενός ως υπενθύμιση στον γιατρό και αφετέρου ως φραγμός στην εκτέλεση της εξέτασης, τον οποίο όμως μπορεί να παρακάμψει μόνο με ιατρική τεκμηρίωση.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης