Blog

Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη: Συνέντευξη στο Woman Power του Healthmag

Κυρία Βιλδιρίδη σήμερα μας μιλάτε από τη θέση της γενικής γραµµατέως Υπηρεσιών Υγείας. Θα θέλαμε να ξέραμε την πορεία έως εδώ.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μοιραστώ την πορεία μου και να σας παρουσιάσω τα βήματα που με οδήγησαν ως εδώ, από την ακαδημαϊκή μου διαδρομή μέχρι την επαγγελματική μου πορεία.

Η αγάπη μου για την οικονομική επιστήμη και την πολιτική υγείας με οδήγησε στο να ακολουθήσω ακαδημαϊκές σπουδές στο London School of Economics and Political Science, από το οποίο αποφοίτησα το 2013 με το πτυχίο BSc in Social Policy and Economics, με διπλωματική εργασία στην ποσοτική ανάλυση και την εκτίμηση αναγκαιότητας για τον προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν το 2015 μεταπτυχιακές σπουδέςστο πλαίσιο των οποίων έλαβα το μεταπτυχιακό μου, MSc in Health Policy, Planning and Financing από το London School of Economics and Political Science και το London School of Hygiene and Tropical Medicine. Στο πλαίσιο των σπουδών μου έλαβα το βραβείο υποτροφιών Ηνωμένου Βασιλείου/Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-15 UK/EU Merit Scholarship Award).

Και το ακαδημαϊκό μου ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, καθώς είμαι υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μελετώ ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο που αφορά στη διερεύνηση των εμπειριών και αποτελεσμάτων υγείας των ληπτών υπηρεσιών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Ως προς την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, με την ολοκλήρωση των σπουδών μου εργάστηκα στο ερευνητικό κέντρο LSEΗealth στο πεδίο των οικονομικών και της πολιτικής υγείας, δίπλα στον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος μου έδωσε την προοπτική για την επαγγελματική μου καριέρα. Στην Ελλάδα επέστρεψα τον Ιούλιο του 2019 και διετέλεσα σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Έπειτα, τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέλαβα τη θέση της συμβούλου της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ασημίνας Γκάγκα, όπου παρέμεινα μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023, ανέλαβα τη Διεύθυνση του Ιδιαίτερου Γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα και ακολούθως τη Διεύθυνση του Γραφείου της Υπηρεσιακής Υπουργού Υγείας, Αναστασίας Κοτανίδου.

Από τον Ιούλιο του 2023, υπηρετώ με μεγάλη τιμή και χαρά ως Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Για μένα, η δέσμευση ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη: να συνεχίσω να εργάζομαι με πάθος και αφοσίωση για την οικοδόμηση ενός πιο ανθρωποκεντρικού, σύγχρονου και αποτελεσματικού ΕΣΥ. Ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως.

Έχετε αναφέρει πως θέλετε να συμβάλλετε στη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος Υγείας. Μιλήστε μας για τις παρεμβάσεις που έχετε κάνει και που θα κάνετε για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πράγματι, στο Υπουργείο Υγείας, όλες και όλοι, έχουμε ήδη καταφέρει πολλά και σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερα για να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Για να το πετύχουμε αυτό, αφενός πραγματοποιούμε συστηματικά επιτόπιες επισκέψεις σε νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε άμεση εικόνα της πραγματικότητας και να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά. Αφετέρου, δεδομένου ότι ο τομέας της υγείας χρειάζεται πράξεις και έργα με αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την υγεία των πολιτών, κάθε απόφαση που λαμβάνουμε είναι τεκμηριωμένη και ανατροφοδοτείται διαρκώς, μέσω της χρήσης δεικτών.

Εστιάζοντας στις πλέον πρόσφατες πρωτοβουλίες μας, πρωταρχικός μας στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της προσβασιμότητας των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για τον λόγο αυτόν, εστιάζουμε σε ένα από τα χρόνια προβλήματα του συστήματος, στην καλύτερη διαχείριση των ροών των περιστατικών και στη μείωση των χρόνων αναμονής στα Τ.Ε.Π.

Το νέο σύστημα εφημεριών που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, ήδη συμβάλλει σημαντικά προς αυτήν την προσπάθεια. Πολλαπλασιαστικά οφέλη θα προκύψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που θα εκκινήσει η λειτουργία του νέου συστήματος για την παρακολούθηση των ροών των περιστατικών στα ΤΕΠ και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Μέσω του συστήματος θα ιχνηλατείται η συνολική διαδρομή του ασθενή με σημείο εκκίνησης την άφιξή του στα Τ.Ε.Π. και ο συνολικός χρόνος κάθε βήματος αυτής, όπως ο χρόνος αναμονής πριν τη διάγνωση, ο χρόνος για την πραγματοποίηση εξετάσεων, ο χρόνος παραμονής του στο νοσοκομείο κ.ά. Έτσι, θα έχουμε την πλήρη εικόνα για τον εντοπισμό προβλημάτων και τη λήψη βελτιωτικών μέτρων. Οι προσπάθειές μας θα ενισχυθούν περαιτέρω στο τέλος του έτους με την ολοκλήρωση του πληροφορικού συστήματος, μέσω του οποίου ο πολίτης θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο για το ποια νοσοκομεία εφημερεύουν, αλλά και για τον χρόνο αναμονής σε καθένα από αυτά.

Επίσης, προτεραιότητα για εμάς είναι η λήψη διαρκούς ανατροφοδότησης από την πλευρά των ασθενών. Έχουμε αναπτύξει και άμεσα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας των νοσηλευόμενων ασθενών, το οποίο θα επιτρέπει στους ασθενείς να αξιολογούν ανώνυμα τις υπηρεσίες που έλαβαν μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Μέσω ενός SMS που θα περιλαμβάνει μοναδικό υπερσύνδεσμο, οι ασθενείς θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, που θα εστιάζει σε κάθε πτυχή της ποιότητας. Στόχος είναι να ενσωματώσουμε τα σχόλια των ασθενών, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και να διασφαλίσουμε ότι οι ανάγκες τους θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που είναι ήδη σε εξέλιξη – όπως τα έργα για την ψηφιακή αναβάθμιση του τομέα της υγείας, τα έργα ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ανέγερσης νέων κτιρίων σε 93 νοσοκομεία και 63 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλη τη χώρα, η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ και η συνεχής ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού – διαμορφώνουν χωρίς αμφιβολία ένα σύστημα υγείας πιο σύγχρονο και πιο ανθρωποκεντρικό.

Με όλα αυτά τα μέτρα, είμαστε βέβαιοι ότι στις προκηρύξεις του 2025 θα δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ, ειδικά στις «άγονες» περιοχές, είναι ένα θέμα που ταλανίζει ασθενείς, αλλά και το υπάρχον προσωπικό. Πώς θα επιλυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα;

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ ολοένα και αυξάνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 8,5%. Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς να έχουμε περισσότερους γιατρούς – το ζήτημα είναι να βρίσκονται εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Και εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο μεγάλες προκλήσεις:

Η πρώτη είναι οι ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες. Παρότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη αναλογία ειδικευμένων γιατρών ανά 1.000 κατοίκους στην Ε.Ε., έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως η Γενική Ιατρική και η Αναισθησιολογία. Γι’ αυτό θεσπίσαμε στοχευμένα κίνητρα: εφάπαξ καταβολή 40.000 ευρώ για όσους επιλέγουν ειδίκευση στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και την Εσωτερική Παθολογία και επιπλέον 400 ευρώ μηνιαίως για τους αναισθησιολόγους.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η στελέχωση των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών. Γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις είναι διαχρονικά χαμηλό, γι’ αυτό έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικών και μη οικονομικών κινήτρων.

Αναφορικά με τα πιο πρόσφατα μέτρα, από τον Σεπτέμβριο του 2024 τέθηκε σε εφαρμογή αυξημένο οικονομικό κίνητρο, το οποίο παρέχει στους ιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές επιπλέον αποδοχές ύψους 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητα και τον τόπο υπηρεσίας. Επιπλέον, ο κατάλογος των περιοχών που πληρούν τα κριτήρια πρόσφατα ανανεώθηκε και επεκτάθηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες γεωγραφικές, κοινωνικές, οικιστικές και συγκοινωνιακές προκλήσεις, που αποτελούν αντικίνητρα για τη στελέχωση των δομών υγείας με ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τα μη οικονομικά κίνητρα, έχουν θεσπιστεί ρυθμίσεις που καθιστούν ευχερέστερη την κινητικότητα των ιατρών που επιλέγουν αυτές τις περιοχές και κίνητρα που επιτρέπουν την ταχύτερη επαγγελματική τους εξέλιξη, μέσω του ευνοϊκού υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους. Επίσης, προβλέφθηκε η αύξηση των δικαιούμενων ημερών εκπαιδευτικής άδειας, ενισχύοντας τη δυνατότητα για τη συνεχή εκπαίδευση και επιστημονική τους ανάπτυξή. Παράλληλα, έχουν εισαχθεί διατάξεις που διευκολύνουν τη διαδικασία συνυπηρέτησης και καταργούν περιορισμούς στη διεκδίκηση θέσεων ΕΣΥ σε άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ και Β’ κατηγορίας.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι, πέρα από τη διαρκή ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, βασικός μας στόχος είναι και η σωστή κατανομή του. Για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζουμε ήδη μια στοχευμένη διαδικασία κατανομής του προσωπικού, στηριζόμενοι σε λειτουργικούς δείκτες. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης ενός πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο δεν θα αξιολογεί μόνο ποσοτικά στοιχεία αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, επιτρέποντας έτσι την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση και αξιοποίηση του προσωπικού.

Με όλα αυτά τα μέτρα, είμαστε βέβαιοι ότι στις προκηρύξεις του 2025 θα δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Τα οικονομικά και μη οικονομικά κίνητρα, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στις υποδομές, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, τη ρύθμιση του ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ και την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, θα συμβάλουν καθοριστικά ώστε οι άγονες και προβληματικές περιοχές να στελεχωθούν με το απαραίτητο και το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό.

Δώστε ένα μήνυμα στις γυναίκες ασθενείς.

Η δύναμή σου μάς εμπνέει. Είμαστε δίπλα σου σε κάθε βήμα!

Η πλήρης εξίσωση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική με αυτή των ανδρών δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Είστε ικανοποιημένη από τον αριθμό και τη δυναμική της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική σκηνή;

Χωρίς αμφιβολία, στον χώρο της πολιτικής, παρατηρείται σταδιακά μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στη Βουλή, μέσα από μέτρα όπως η θεσμοθέτηση ποσοστώσεων στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων και ο σταθερός προσανατολισμός της ηγεσίας της χώρας να αναθέτει κρίσιμες θέσεις σε γυναίκες.

Αντίστοιχα, μέσα από την εμπειρία μου στον χώρο της υγείας, διαπιστώνω ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και υψηλόβαθμα αξιώματα, συμβάλλοντας με τις ικανότητες, το όραμα και τη δυναμική τους στη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών στον τομέα αυτόν.

Παρόλα αυτά, η πλήρης εξίσωση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική με αυτή των ανδρών δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια προς μια πιο ισότιμη και ουσιαστική παρουσία. Προσωπικό μου όραμα είναι να φτάσουμε σύντομα στο σημείο όπου η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική δεν θα θεωρείται εξαίρεση, αλλά αυτονόητη πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ

Πηγή: healthmag.gr
Facebook
LinkedIn
X