Blog
Blog
Λιγότερα νέα φάρμακα λόγω των περικοπών Τραμπ στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας προειδοποιεί το Κογκρέσο

Μείωση 40% στη χρηματοδότηση του NIH
Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον της φαρμακευτικής και ιατρικής καινοτομίας προκαλεί η πρόταση του προϋπολογισμού του 2026 από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία προβλέπει περικοπή 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματοδότηση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, μία μείωση που αντιστοιχεί στο 40% των σημερινών πόρων.
Σύμφωνα με επιστολή του διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), Φίλιπ Σουάγκελ, προς Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου, ακόμα και μία υποθετική μείωση 10% στη χρηματοδότηση της προκλινικής έρευνας από το NIH θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων φαρμάκων που φτάνουν στην αγορά.
Πτώση 4,5% στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων
Η έκθεση του CBO εκτιμά ότι η μείωση των κονδυλίων για εξωτερική προκλινική έρευνα θα οδηγήσει, μακροπρόθεσμα, σε περίπου 4,5% λιγότερα νέα φάρμακα, δηλαδή περίπου δύο λιγότερα φάρμακα ανά έτος.
Η επίπτωση δεν είναι άμεση, καθώς η προκλινική έρευνα βρίσκεται στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης ενός φαρμάκου. Έτσι, η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει με ένα λιγότερο φάρμακο την πρώτη δεκαετία, εννέα λιγότερα τη δεύτερη και είκοσι λιγότερα την τρίτη.
Ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις από περικοπές στις κλινικές δοκιμές
Το CBO εκτιμά ότι οι περικοπές σε κλινικές μελέτες –σε πιο ώριμο στάδιο ανάπτυξης φαρμάκων– θα έχουν, επίσης, αρνητικό αντίκτυπο και μάλιστα νωρίτερα χρονικά, χωρίς όμως να παρέχει ακόμα ποσοτική ανάλυση.
Παράλληλα, το γραφείο αναφέρει πως επεξεργάζεται νέο μοντέλο για να μπορέσει να αξιολογήσει και εναλλακτικά σενάρια βαθύτερων περικοπών, όπως αυτά που ζήτησαν Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου (35%-38%).
Καθυστέρηση στην έγκριση νέων φαρμάκων λόγω απολύσεων στον FDA
Η μελέτη εξετάζει και τις συνέπειες από την καθυστέρηση εννέα μηνών στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ως αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση απέλυσε αρχικά 3.500 εργαζόμενους, εκ των οποίων κάποιοι επαναπροσλήφθηκαν, όμως η υποστελέχωση παραμένει σοβαρή.
Σύμφωνα με το CBO, αυτή η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε τρεις λιγότερες εγκρίσεις νέων φαρμάκων την πρώτη δεκαετία και δέκα λιγότερες εγκρίσεις τόσο στη δεύτερη όσο και στην τρίτη δεκαετία.
Το CBO προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις μπορεί να έχουν ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στην καινοτομία, τις οποίες δεν έχει ακόμα ποσοτικοποιήσει.
Μείωση 5,5% και στον προϋπολογισμό του FDA
Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τραμπ για το 2026 προβλέπει και περικοπή 5,5% στα κονδύλια του FDA, με συνολική μείωση στα 6,8 δισ. δολάρια. Αυτή η συρρίκνωση του καίριου ρυθμιστικού οργανισμού ενισχύει τον προβληματισμό για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την ταχύτητα διάθεσης καινοτόμων θεραπειών.
Πηγή: dailypharmanews.gr