Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Lavipharm: Συζητά deals «τύπου κλονιδίνης»

Blog

Lavipharm: Συζητά deals «τύπου κλονιδίνης»

Στην επιδίωξη της LavipharmΛΑΒΙ 0,00% να εκμεταλλευθεί και άλλες ευκαιρίες που θα προκύψουν στη διεθνή αγορά, αποκτώντας φάρμακα από τα οποία επιθυμούν να αποχωρήσουν μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι του κλάδου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης και ο chief operating officer της εισηγμένης Παναγιώτης Γιαννουλέας τόνισαν τις πολύ καλές και πολυετείς επαφές του management με τη διεθνή αγορά, οι οποίες προσδίδουν την ικανότητα στη εισηγμένης να εντοπίζουν ευκαιρίες σε περιπτώσεις που πολυεθνικοί όμιλοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν από συγκεκριμένα φάρμακα.

«Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε να πούμε κάποια πράγματα πάνω σε αυτό», αναφέρθηκε από τον Βασίλη Μπαλούμη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «κατά καιρούς μεγάλοι διεθνείς όμιλοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν από προϊόντα, οι αγορές των οποίων είναι πολύ μικρές γι’ αυτούς, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές για τα μεγέθη της Laνipharm». Στην πράξη δηλαδή, θα επιδιωχθεί η επανάληψη συμφωνιών όπως π.χ. αυτή της πρόσφατης απόκτησης του Catapresan (διαδερμικό φάρμακο για την ανθεκτική υπέρταση) από την Boehringer.

Οι καταλύτες της ανάπτυξης

Πέραν αυτού, η διοίκηση της Laνipharm ανέπτυξε το πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο, επιμένοντας στις ιδιαίτερα ανοδικές προβλέψεις οικονομικών επιδόσεων που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν τη φετινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

  • Με βάση τις προβλεπόμενες επιδόσεις των επόμενων ετών, ο κύκλος εργασιών από τα 45,8 εκατ. του 2021 και τα 52,1 εκατ. του 2022 θα κυμανθεί στα 59,7 εκατ. φέτος, στα 80,7 εκατ. το επόμενο έτος, στα 95,1 εκατ. το 2025 και στα 112,5 εκατ. το 2026. Αυτός ο υπερδιπλασιασμός των πωλήσεων προβλέπεται να προέλθει κατά 13 εκατ. από το Catapresan, κατά 15 εκατ. από τη σταδιακά διευρυνόμενη συνεργασία με την τσεχική Zentiva στον χώρο των γενόσημων φαρμάκων, κατά 15,7 εκατ. από τη φαρμακευτική κάνναβη και κατά 14 εκατ. από τα προϊόντα που θα προκύψουν από το τμήμα έρευνας και καινοτομίας της ίδιας της εταιρείας. Η διοίκηση δεν βλέπει συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους (π.χ. οικονομίες κλίμακας, υποσχόμενες αγορές, κ.λπ.).
  • Δραστηριότητες όπως αυτή της φαρμακαποθήκης και της θυγατρικής Pharma Plus δεν θεωρούνται βασικές (non core business).
  • Η γραμμή παραγωγής της φεντανύλης λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της (προγραμματίζεται να λειτουργήσει και τον Αύγουστο) καθώς η προσφορά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση από το εξωτερικό.
  • Σε ό,τι αφορά το Catapresan, αφενός εντείνονται οι προσπάθειες διεύρυνσης του μεριδίου στην ιταλική αγορά, αφετέρου τρέχουν γρηγορότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις οι μελέτες σχετικά με τις χώρες στις οποίες θα ακολουθήσει το λανσάρισμα του φαρμάκου. Πάντως, η μεταφορά της παραγωγής του φαρμάκου στο εργοστάσιο της Αττικής θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, πράγμα που θα εξοικονομήσει κόστος ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
  • Επικρατεί κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Tikun σχετικά με τη διανομή της εγχωρίως) παραγόμενης (Κορινθία) θεραπευτικής κάνναβης. Η διοίκηση της Laνipharm μίλησε για «Ελντοράντο», καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό, η αγορά μεγάλη, τα περιθώρια κέρδους υψηλά και το προϊόν ταιριάζει με την ήδη προσφερόμενη γκάμα της. Η διάθεση του προϊόντος θα γίνει από δύο εταιρείες (Laνipharm και Farmaserv-Lilly), μέσα από δύο διαφορετικά brand names και σε πλήρως ανταγωνιστική βάση.
  • Μεταξύ των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων συγκαταλέγεται και η εξέλιξη του Fentanyl (φεντανύλη), η οποία θα παράγεται με σαφώς χαμηλότερο κόστος και θα μπορεί να ανεβάσει τα μερίδιά της στους διαγωνισμούς των χωρών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Πέραν αυτών, η διοίκηση απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει έντονα το χρηματοοικονομικό κόστος, λόγω των υψηλών διαθεσίμων του ομίλου αλλά και εξαιτίας της εξόφλησης ρυθμισμένων οφειλών που είχαν κατά το παρελθόν πολύ υψηλό επιτόκιο επιβάρυνσης.
  • Η διόγκωση των αποσβέσεων που προκαλεί η απόκτηση του Catapresan δεν οδηγεί σε ταμειακές εκροές, άρα η εισηγμένη -αν και όποτε το αποφασίσει- θα μπορούσε να προχωρήσει σε χρηματικές διανομές μέσω επιστροφών κεφαλαίου.
  • Από το 2024 η Laνipharm θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου επενδυτικά σχέδια που θα μπορούν να ευεργετηθούν μέσω αναπτυξιακών κινήτρων. Στόχος είναι τα κέρδη από τη διανομή της φαρμακευτικής κάνναβης να διοχετευθούν σε επενδύσεις που θα αφορούν τόσο το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης όσο και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητ;aς του -ή μελλοντικά, ενδεχομένως- των εργοστασίων της εταιρείας.
Πηγή: euro2day.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης