Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Lancet: Η κοινωνική απόσταση θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα COVID-19 έως 99%

Blog

Lancet: Η κοινωνική απόσταση θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα COVID-19 έως 99%

Lancet: Η κοινωνική απόσταση θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα COVID-19 έως 99%

Η κοινωνική απόσταση θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο  περιοδικό Lancet.

Χρησιμοποιώντας επιδημιολογικό μοντέλο., ερευνητές στη Σιγκαπούρη ανακάλυψαν ότι συνδυαστική προσέγγιση  σωματικής απόστασης-καραντίνα σε ανθρώπους θετικούς στον κοροναιό και στις οικογένειές τους, κλείσιμο σχολείων και απόσταση στο χώρο εργασία- μείωσε τον εκτιμώμενο μέσο όρο περιστατικών στον πληθυσμό μέχρι 99,3%

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι λίγα είναι γνωστά για τη μεταδοτικότητα του κοροναιού-χρησιμοποίησαν στοιχεία της επιδημίας SARS 2004-05- και ότι η πραγματική επίδραση της κοινωνικής απόστασης είναι ασαφής.

Ο Dr. Alex R. Cook, του National University of Singapore, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας παρέχουν στους αξιωματούχους της Σιγκαπούρης και άλλων χωρών ενδείξεις να αρχίσουν την εφαρμογή  ενισχυμένων μέτρων ελέγχου επιδημίας που θα μπορούσαν να μετριάσουν ή να μειώσουν, σε τοπικό επίπεδο, το ποσοστό μετάδοσης, αν αναπτυχθούν  αποτελεσματικά και έγκαιρα.

Τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι μέτρα κοινωνικής απομόνωσης δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου κοροναιού.

O Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το να ζητούμε από τους ανθρώπους να μένουν σπίτι, καθώς και άλλα μέτρα σωματικής απόστασης είναι σημαντικός τρόπος επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιου και έτσι αγοράζουμε χρόνο, αλλά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε.

Πρόσθεσε, ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, επίσης χρειάζεται να θέσουν σε καραντίνα και να αντιμετωπίσουν όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, πραγματοποιώντας και ιχνηλάτηση των επαφών και επακόλουθη καραντίνα όλων των στενών επαφών.

Για την νέα έρευνα, επιστήμονες ανέπτυξαν επιδημιολογικό μοντέλο γρίπης σε ατομική βάση για να υπολογίσουν την πιθανότητα μετάδοσης του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο και στη συνέχεια αξιολόγησαν την πιθανή επίδραση της κοινωνικής απομόνωσης στην επιδημία.

Στις παραμέτρους περιλαμβάνονταν πόσο μολυσματικός είναι κάποιος διαχρονικά, πόσος πληθυσμός θα μπορούσε να μην έχει συμπτώματα, ο χρόνος επώασης και η διάρκεια της νοσηλείες στο νοσοκομείο μετά την έναρξη συμπτωμάτων.

Με το μοντέλο οι ερευνητές υπολόγισαν το σωρευτικό αριθμό μολύνσεων από covid19σε 80 ημέρες μετά τον εντοπισμό 100 περιστατικών μετάδοσης στην κοινότητα.

Δεδομένης της περιορισμένης γνώσης για το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιος οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση της κοινωνικής απόστασης με βάση 3 επίπεδα μεταδοτικότητας ιου-χαμηλό, μέτριο και υψηλό.

Οι βασικοί αριθμοί αναπαραγωγιμότητας επιλέχτηκαν με βάση ανάλυση στοιχείων από ανθρώπους με COVID-19 στη Wuhan, από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Τέλος, στο μοντέλο τους έλαβαν υπόψη 3 σενάρια: καθόλου παρέμβαση απόστασης, απομόνωση ανθρώπων που μολύνθηκαν και καραντίνα στα μέλη της οικογένειάς τους, καραντίνα και άμεσο κλείσιμο σχολείων για 2 εβδομάδες, καραντίνα και άμεση απόσταση στη δουλειά- στην οποία οι μισοί εργαζόμενοι ενθαρρύνομαι να δουλεύουν από το σπίτι για 2 εβδομάδες -και τέλος, συνδυασμός καραντίνας, άμεσου κλεισίματος σχολείων και απόσταση στον εργασιακό χώρο.

Υπέθεσαν επίσης ότι το  7.5% του πληθυσμού που μολύνθηκε από τον ιο ήταν ασυμπτωματικοί, αλλά παρόλα αυτά μεταδοτικοί.

 Σε αυτό το σημείο είναι ασαφές πόσοι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από COVID-19 χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Χωρίς παρέμβαση και σχετικά χαμηλά επίπεδα μεταδοτικότητας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι την 80η ημέρα ποσοστό 7,4% των κατοίκων της Σιγκαπούρης θα είχαν μολυνθεί. Με μέτρια επίπεδα μεταδοτικότητας το ποσοστό θα ήταν 19.3%  και με μεγάλη μεταδοτικότητα 32%.

Η συνδυαστική παρέμβαση απόστασης ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των λοιμώξεων και στα 3 επίπεδα μεταδοτικότητας. 99,3% στο χαμηλό, 93% στο μέτριο και 78% στο υψηλό. Όλα τα σενάρια παρέμβασης ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των περιστατικών έναντι της μη παρέμβασης.

 

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης