Blog
Blog
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: «Η Ελλάδα μπορεί -αρκεί να επενδύσει στα δεδομένα της»

Η Πρόεδρος του PIF και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, έδωσε το στίγμα της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας σε ένα κρίσιμο πάνελ με θέμα: «Χαράσσοντας Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική: Προαπαιτούμενα και Προκλήσεις».
Τα ιατρικά δεδομένα είναι η βάση όλων

Κεντρικό μήνυμα της κας Μπαρμπετάκη ήταν πως η αξιοποίηση των ιατρικών δεδομένων αποτελεί θεμέλιο για τη χάραξη πολιτικής με επίκεντρο τον ασθενή. Όπως τόνισε, «η χρήση των δεδομένων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα μητρώα ασθενών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός συστήματος που ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες της κοινωνίας».
Η ίδια χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι «το 81% των νέων καινοτόμων φαρμάκων που εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα», καλώντας σε ουσιαστική επένδυση στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ως μοχλό για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.
Η κλινική έρευνα ως εθνική προτεραιότητα
Αναφερόμενη στον ρόλο της κλινικής έρευνας, η κα Μπαρμπετάκη παρατήρησε πως, παρά την αύξηση του αριθμού των μελετών τα τελευταία χρόνια – από 544 το 2021 σε 585 το 2023 – οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά, από 54,6 εκατ. ευρώ σε 47,5 εκατ. ευρώ.
«Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο και κατάλληλες υποδομές», ανέφερε. Όπως επισήμανε, για τις εταιρείες-μέλη του PIF, η κλινική έρευνα παραμένει διαχρονικός πυλώνας δραστηριότητας και στρατηγική προτεραιότητα, καθώς η ανάπτυξη νέων θεραπειών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την υγειονομική όσο και με την οικονομική πρόοδο της χώρας.
Το ταλέντο υπάρχει – η χώρα οφείλει να το κρατήσει
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάγκη αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας. Όπως δήλωσε, η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία είναι από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς, απασχολώντας πάνω από 4.500 εργαζόμενους, αριθμός αυξημένος κατά 25% από το 2019.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως απαιτούνται στρατηγικές επενδύσεις για την ανάσχεση του brain drain, ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής όπως η βιοπληροφορική, οι κλινικές μελέτες και το Health Technology Assessment (HTA). Η Ελλάδα, σημείωσε, μπορεί να αντιστρέψει τη φυγή εγκεφάλων «αν επενδύσει σοβαρά στις ερευνητικές υποδομές και διαμορφώσει ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την επιστροφή των επιστημόνων και θα αξιοποιεί το ταλέντο τους».
Εθνικός στόχος: Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας
Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κα Μπαρμπετάκη έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας, αν επικεντρωθεί σε στρατηγικές επενδύσεις και στην ενίσχυση της έρευνας».
Διαβεβαίωσε πως το PhARMA Innovation Forum, εκπροσωπώντας 30 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, «θα συνεχίσει να στηρίζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με στόχο ένα σύστημα Υγείας βιώσιμο και καινοτόμο, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και θα έχει στο επίκεντρό του τον ασθενή».
Πηγή: dailypharmanews.gr