Blog

Ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ τα χρέη στον χώρο της υγείας – Μέγας κακοπληρωτής το ΕΣΥ

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 1.401 εκατ. ευρώ από 1.140 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 261 εκατ. ευρώ

Μεγάλος βραχνάς παραμένει για τους προμηθευτές και τους παρόχους υγείας, η ασυνέπεια του Eλληνικού Δημοσίου στο να εξοφλεί τα χρέη του προς αυτούς, με την κατάσταση να βαίνει επιδεινούμενη. Να σημειωθεί δε ότι ο τομέας της Δημόσιας Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κακοπληρωτή του Δημοσίου. Μάλιστα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία το τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 1.401 εκατ. ευρώ από 1.140 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 261 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 1.255 εκατ. ευρώ ήτοι διπλάσια σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2021. Την ίδια στιγμή, σε καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 146 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, στα 146 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2021 ήταν 169 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 606 εκατ. ευρώ στα 1.255 εκατ. ευρώ, όπως αναφέραμε.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφανίζονται αυξημένα τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 κατά 772 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση οφείλεται στα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Να τονίσουμε βέβαια ότι η αύξηση αποδίδεται και στα κόστη που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ενώ θα πρέπει να πούμε πως αυτά τα χρέη αναμένεται να αποκλιμακωθούν σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα υπολογιστούν τα clawback και rebate, ειδικά για το φάρμακο.

Η τάση πάντως παραμένει αυξητική, λόγω των χρεών των νοσοκομείων, κάτι που φαίνεται και από τη σύγκριση του φετινού Σεπτεμβρίου σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, πέρυσι τον ίδιο μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ήταν 962 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 293 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, το Σεπτέμβριο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές και παρόχους του ήταν 178 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34 εκατ. ευρώ υψηλότερα από φέτος. Βέβαια μέσω της πιο γρήγορης διαδικασίας υπολογισμών rebate και clawwback ο ΕΟΠΥΥ καταφέρνει να μην έχει χρέη.

Τα χρέη προς τις φαρμακευτικές

Πριν από λίγο καιρό, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας  (ΣΦΕΕ) σε έρευνα του ΙΟΒΕ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία των χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά την περσινή χρονιά.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των εκκρεμών οφειλών που παρουσιάζεται παρακάτω αφορά το ΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ και στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών υγείας. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση προκύπτει ότι:

Στις 31.12.2021 τα συγκεντρωτικά χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 478,1 εκατ. ευρώ, 182,3 εκατ. ευρώ από ΕΟΠΥΥ και 295,8 εκατ. ευρώ από νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 353,6 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και 333,5 εκατ. ευρώ από νοσοκομεία. Συμπερασματικά, οι συνολικές οφειλές μειώθηκαν από 687,1 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 στα 478,1 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.

Γενικότερα, παρατηρείται μια σχετικά σταθερή αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Καθώς οι εταιρείες βρίσκονται πίσω πάνω από έξι μήνες στην τακτοποίηση των οφειλών τους σε σχέση και με άλλους παρόχους, η κατάρτιση ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών τις καθιστά ικανότερες να υποστηρίξουν τόσο την αγορά όσο και τις ίδιες τις εργασίες τους.

Πηγή: ygeiamou.gr
Facebook
LinkedIn
X