Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ξένοι φοιτητές θα διδάσκονται Ιατρική στην πατρίδα του Ιπποκράτη

Blog

Ξένοι φοιτητές θα διδάσκονται Ιατρική στην πατρίδα του Ιπποκράτη

Βήμα εξωστρέφειας από το ΑΠΘ, με το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα στην ιστορία του. Οι φοιτητές θα επιλέγονται με ειδικά κριτήρια αξιολόγησης και θα καταβάλλουν ετήσια δίδακτρα 12.000 ευρώ.

Οι φοιτητές Ιατρικής ανά τον κόσμο μαθαίνουν την επιστήμη με ελληνικούς ιατρικούς όρους. Γιατί να μην τους διδάσκονται εδώ; Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Αναστασιάδης (φωτογραφία κάτω), συμπύκνωσε το πνεύμα της συλλογικής προσπάθειας που οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου αγγλόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ιατρικής για αλλοδαπούς φοιτητές. “Το πρόγραμμα θα πετύχει γιατί συνεχίζει μια πανάρχαια και παγκόσμια αναγνωρίσιμη ιατρική παράδοση”, είπε, τονίζοντας πως με αυτό το εξωστρεφές βήμα η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ γίνεται μια μεγάλη διεθνής Ιατρική σχολή, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα της ως δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα ξεκινά τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, με 60 φοιτητές κατά το πρώτο έτος και αύξησή τους στους 360 σε πλήρη ανάπτυξη των έξι ετών. Αυτοί θα προέρχονται από διάφορα κράτη του πλανήτη, καθώς και Έλληνες της διασποράς, και θα καταβάλλουν δίδακτρα ύψους 12.000 ευρώ για κάθε έτος φοίτησης, ποσό που θα εξασφαλίσει την αυτοχρηματοδότηση του προγράμματος, την οικονομική ενίσχυση φοιτητών μέσω υποτροφιών, την αναβάθμιση υποδομών της Σχολής και την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών αναγκών της. Οι φοιτητές θα επιλεχθούν με ειδικά κριτήρια αξιολόγησης, θα παρακολουθούν το ίδιο εξαετές πρόγραμμα σπουδών με το ελληνικό, αλλά στην αγγλική γλώσσα, θα κάνουν την πρακτική άσκηση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα διδάσκονται και την ελληνική γλώσσα.

Ν.Κεραμέως: Προτεραιότητα η εξωστρέφεια

Η ίδρυση του προγράμματος, του πρώτου ξενόγλωσσου προπτυχιακού στην ιστορία του ΑΠΘ, έγινε σε εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4692/2020 που απλοποιεί την δημιουργία ανάλογων προγραμμάτων.

“Η εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου και της κυβέρνησης”, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στον χαιρετισμό της κατά την διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος, προσθέτοντας πως με τον συγκεκριμένο νόμο καταργήθηκαν αγκυλώσεις του παρελθόντος και απελευθερώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ως παράλληλο βήμα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως είπε, άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες για την συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, πρόσφατα του Ηνωμένου Βασιλείου και σύντομα της Κίνας. “Με τέτοια βήματα τα εξαιρετικά ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη”, τόνισε.

Πρύτανης: Ορόσημο στην ιστορία του ΑΠΘ

Ως ένα ορόσημο στην ιστορία του πανεπιστημίου και μια εμβληματική πρωτοβουλία ενταγμένη στην συνολική δυναμική εξωστρεφή στρατηγική του, χαρακτήρισε την ίδρυση του προγράμματος ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου (φωτογραφία πάνω). “Στη Θεσσαλονίκη των ερευνητικών κέντρων, της καινοτομίας και των σημαντικών επενδύσεων από διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στο Αριστοτέλειο δεν θα μπορούσε να προσεγγίζεται με στενά οικονομικά κριτήρια για τα δίδακτρα που θα καταβάλλονται, χωρίς να υποτιμάται διόλου η προσπάθεια το δημόσιο πανεπιστήμιο εκτός από αυτοδιοίκητο να είναι και οικονομικά αυτάρκες. Όμως, στον παγκόσμιο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Τμήματος Ιατρικής -και όσα ακόμη θα ιδρυθούν σε άλλα Τμήματα – συμβάλλει στην ανάδειξη της πόλης και της χώρας σε εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιονατολικής Ευρώπης”, τόνισε.

Για “άλμα της ιατρικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη”, έκανε λόγο από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης (φωτογραφία πάνω), ο οποίος πρόσθεσε στα πολλαπλά οφέλη της λειτουργίας του προγράμματος και αυτό της λεγόμενης “μορφωτικής διπλωματίας”, καθώς οι φοιτητές θα μάθουν και την ελληνική γλώσσα και θα γίνουν πρεσβευτές της στις χώρες όπου θα σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Νικόλαος Φόρογλου, στο αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα θα έχουν δικαίωμα εγγραφής απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων με φυσική έδρα την αλλοδαπή, με βαθμό μεγαλύτερο του 80% του άριστου. Ως κριτήριο εισαγωγής θα είναι ακόμη η γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 ή TOEFL με υψηλό βαθμό πτυχίου.

Οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε ειδική διαδικασία επιλογής, στην οποία θα βαρύνει κατά 50% η επίδοσή τους στις διαδικτυακές εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, κατά 30% η προσωπική συνέντευξη και κατά 20% το βιογραφικό και η γενική τους εικόνα.

Οι εξετάσεις θα γίνουν στις 15 Ιουλίου και στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης