Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Ξεκίνησε η κατάθεση προτάσεων από την φαρμακοβιομηχανία για την εξοικονόμηση πόρων για το φάρμακο

Blog

Ξεκίνησε η κατάθεση προτάσεων από την φαρμακοβιομηχανία για την εξοικονόμηση πόρων για το φάρμακο

Προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων, τον δίκαιο επιμερισμό του clawback αλλά και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και  την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες ετοιμάζονται να καταθέσουν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι φαρμακοβιομηχανίες διά μέσου των θεσμικών τους οργάνων.

Μεταξύ των προτάσεων που προτίθεται να κάνει η πλευρά των εταιρειών στις οποίες, ;όπως υποστηρίζουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει δοθεί χρονικό περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι 15 Οκτωβρίου περιλαμβάνονται οι εξής:

Καταρχήν όσον αφορά τα Δημόσια Νοσοκομεία να εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί σε κατηγορίες αγορών όπως: υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων που θα ενισχύσουν τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό. Η σχετική δαπάνη το 2020 για διάφορες κατηγορίες υλικών (εκτός του φαρμάκου) ήταν 719 εκατ. ευρώ . Η πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας ακούγεται ότι θα είναι να μπει περιορισμός στη κατανάλωση σε όλες τις κατηγορίες αγορών του νοσοκομείου προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια για το φάρμακο. Η φαρμακευτική δαπάνη για το φάρμακο στα δημόσια νοσοκομεία το 2020 ήταν 977 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός 528 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η υπέρβαση διαμορφώθηκε στα 449 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, φημολογείται ότι θα ζητηθεί να υπάρχει  έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω θέσπισης ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  και εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς και διεύρυνση και πλήρης εφαρμογή των κεντρικών προμηθειών (ΕΚΑΠΥ).

Με στόχο την αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια νοσοκομεία, όσον αφορά το φάρμακο θα ζητηθεί να εξαιρεθούν από τη δαπάνη (του φαρμάκου) οι:

  • Θεραπείες κατά της COVID-19
  • ATMPs (γονιδιακές θεραπείες). Εκτιμώνται ότι στην παρούσα φάση είναι 30 εκατ. ευρώ. Essential Medicines (π.χ. Αιμοπαράγωγα), τα οποία υπολογίζονται σε 60 εκατ. εκατ.

Στις προτάσεις που θα υποβληθούν είναι και η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας μέσω της:

  • Επιβολής ειδικών φόρων κατανάλωσης – Sin Taxes (π.χ. Καπνό, Αλκοόλ, Ζάχαρη) , όπως για παράδειγμα ισχύει στην Αγγλία
  • Δημιουργίας Ταμείων υποστήριξης νοσημάτων – Funds  (π.χ. Καρκίνου, Ορφανών φαρμάκων)

Ανάλογα Ταμεία λειτουργούν στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου συμμετέχουν Ινστιτούτα, φαρμακευτικές εταιρείες κ.λπ.

Σχετικά με τις προτάσεις των εταιρειών για τα Ιδιωτικά Φαρμακεία & Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ φημολογούνται ότι θα είναι η:

  • Αύξηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της συμμετοχής των ανασφάλιστων πολιτών. Κοινώς η Κοινωνική Πολιτική του κράτους να γίνεται αποκλειστικά με δικού του πόρους χωρίς την συνδρομή των εταιρειών. Σήμερα η επιβάρυνση των εταιρειών από τους ανασφάλιστους εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.
  • Αφαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη του ποσού που προκύπτει από την είσπραξη του  ενός ευρώ (1 ευρώ) ανά συνταγή
  • Επαναπροσδιορισμός των σκευασμάτων που μετέχουν στον παράγοντα «Ανάπτυξη» του Clawback:

-Ο συσχετισμός των off-patent προϊόντων με τα αντίστοιχα γενόσημα να πραγματοποιείται σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σε επίπεδο συσκευασίας
-Προστασία οικονομικών θεραπειών (Εξαίρεση των σκευασμάτων με Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 2006 ή Λιανική Τιμή μικρότερη των 6 ευρώ)

  • Κατάργηση της $3 του Άρθρου 26 του Νόμου υπ’αριθμ. 4613 που προβλέπει τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών για προϊόντα που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία Διαπραγμάτευσης
  • Κατάργηση της εξαίρεσης που προβλέπει η Υ/Α Αριθμ. Δ3(α) 81897, σύμφωνα με την οποία όταν επιλέγεται γενόσημο φάρμακο, του οποίου η λιανική τιμή είναι υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, τότε η τιμή αποζημίωσης αυξάνεται στο επίπεδο της λιανικής τιμής. Να υπάρξει δηλαδή εξορθολογισμός ώστε να μην κοστίζουν τα γενόσημα περισσότερα στο κράτος απ’ ότι τα πρωτότυπα.
  • Διεύρυνση των κατηγοριών που εντάσσονται στην αρνητική λίστα (π.χ. βιταμίνες, ιχνοστοιχεία).

Επιπρόσθετες προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων είναι:

  • Η εξαίρεση της δαπάνης του ΙΦΕΤ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτή εκτιμάται ότι είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ
  • Προσαρμογή των τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων διαφορετικών τιμών της Ευρωζώνης, για τα σκευάσματα που η τρέχουσα τιμή τους είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο. Αρα να υπάρξει για αυτά τα σκευάσματα διόρθωση τιμής.
  • Εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης (bonus) στους γιατρούς που θα επιτύχουν σημαντικές εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας.
Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης