Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κρίσιμη συνάντηση Γεωργιάδη με την φαρμακευτική αγορά: Τι θα συζητηθεί

Blog

Κρίσιμη συνάντηση Γεωργιάδη με την φαρμακευτική αγορά: Τι θα συζητηθεί

Με εκπροσώπους των διοικήσεων των τεσσάρων φορέων που εκπροσωπεύουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα συναντηθεί τη Δευτερά 16/12 ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα βασικά θέματα συζήτησης είναι φυσικά η πορεία του clawback, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικής Εταιρειών.

Ο κλάδος πάντως κρατάει «μικρό καλάθι» και για τα δύο πεδία.

Το θέμα του τριετούς συμφώνου συνεργασίας είναι μάλλον και το μεγαλύτερο ερωτηματικό, αφού από τη συνάντηση του Ιουλίου, όπου ο Υπουργός είχε καλέσει όλους τους εκπροσώπους του κλάδου να υποβάλλουν κοινή πρόταση, ελάχιστη πρόοδος φέρεται να έχει επιτευχθεί.

Θυμίζουμε, μάλιστα, πως ο κ. Γεωργιάδης είχε δώσει και προθεσμία έως τον Οκτώβριο.

Άγνωστο είναι αν θα βρεθεί κοινό έδαφος τη Δευτέρα για να προχωρήσει το εγχείρημα, ιδίως αν δεν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από την Αριστοτέλους για τη δημόσια χρηματοδότηση των φαρμάκων τα τρία χρόνια ισχύος της συμφωνίας, βασική προϋπόθεση για τον κλάδο.

Ωστόσο, το μόνο δεδομένο είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού με τα 400 εκατ. ευρώ της ρήτρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των 70 με 75 εκατ. ευρώ της εκτιμώμενης αύξησης του ΑΕΠ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπ. Οικονομικών δεν έχει κάνει κουβέντα για περαιτέρω ενίσχυση, ειδικά τη διετία 2026-2027, που κρίνεται απαραίτητη από την αγορά για τη βιωσιμότητα του προϋπολογισμού.

Με την υπέρβαση της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα να κρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τον κλάδο, ιδιαιτέρως για το 2023, όπου το πρώτο 6μηνο πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με ποσοστά υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που έπιαναν το 83%!

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί ελαφρώς καλύτερα, χωρίς όμως κάποια θεαματική μείωση, αφού η αγορά υπολογίζει το ποσοστό του clawback κοντά στο 78%.

Περαιτέρω υποχώρηση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2024, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης. Αλλά και πάλι το ποσοστό της επιβάρυνσης δεν αναμένεται να πέσεικάτω από το 70%.

Οι εκτιμήσεις για το 2024 θέλουν τη δαπάνη για τα φάρμακα της κοινότητας να αυξήθηκε κατά περίπου 4%, ενώ στα λεγόμενα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους), τα σκευάσματα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ η δαπάνη υπολογίζεται πως αυυξήθηκε κατά 15%, μειωμένη παρόλα αυτά από το 25% ρυθμό ανόδου του Φεβρουαρίου. Σχεδόν σταθερή φέρεται να είναι η εικόνα στα νοσοκομειακά. Συνολικά η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2024 εκτιμάται στο 7%.

Στη συνάντηση θα είναι εκπρόσωποι (τρεις από κάθε φορέα λένε οι πληροφορίες μας) από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης