Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Κωτσιόπουλος: Τι είναι το πρόγραμμα Hospital@home-Τι αφορά

Blog

Κωτσιόπουλος: Τι είναι το πρόγραμμα Hospital@home-Τι αφορά

Ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες στο σπίτι τους ενώ παράλληλα παιδιά και ενήλικοι με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο δωμάτιο του σπιτιού τους (Hospital@home), χωρίς να χρειάζεται να μπαινοβγαίνουν και να ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία.

Το παραπάνω καινοτόμο μοντέλο υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον νοσηλείας, που παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικάνικο
Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. Υ. Υ κ. Κωτσιόπουλο, το πρόγραμμα έχει εκκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται ότι εντός των επόμενων μηνών σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας, θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που ουσιαστικά θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι.

Την αρχή θα την κάνει το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» το οποίο ήδη «τρέχει» το καινοτόμο πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ όπου ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή.

Επανασχεδιάζοντας τις υπηρεσίες υγείας

Όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος: «Σήμερα μπορούμε να ξανασχεδιάσουμε τις υπηρεσίες υγείας. Αυτή η συζήτηση προήλθε από τον καθηγητή κ. Ιωάννη Τσανάκα που κάνει τη Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία, και μου εξηγούσε την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού του Κωνσταντίνου, που ζούσε έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα υγιέστατο παιδί, που δυστυχώς προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια, η οποία τον ανάγκασε να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, μαζί με τους γονείς του, που δαπανούσαν πολλές ώρες στο νοσοκομείο. Εκεί λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα πως μπορούμε αυτό το παιδί να το νοσηλεύσουμε πιο κοντά στους φροντιστές του, στο σπίτι του.

Ο κ. Τσανάκας μας εξήγησε όλο το επιστημονικό μοντέλο γύρω από την παιδιατρική κατ’ οίκον φροντίδα, που αφορά παιδιά που χρίζουν νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι. Και αυτό σήμερα μπορεί να γίνει με ασφάλεια μέσω αυτού το προγράμματος».

Το ίδιο μοντέλο φροντίδας διευρύνθηκε και θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσήματα. Συγκεκριμένα σε χρόνιους πάσχοντες, που έχουν πολλές επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία με μακρά νοσηλεία, κινδυνεύουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Να σημειωθεί ότι οι χρόνιοι πάσχοντες με μακρά νοσηλεία έχουν ένα έμμεσο κόστος για την οικογένεια και ένα άμεσο κόστος για το κράτος, που πρέπει να τους φροντίζει σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον.

Σήμερα το Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας δημιουργεί ένα νέο μοντέλο όπου ο ασθενής θα μένει σπίτι, θα τον φροντίζει μια διεπιστημονική ομάδα νοσηλευτών, γιατρών και των φροντιστών του, με λιγότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερο περιβάλλον για τους ασθενείς.

«Αυτή την πρόταση την καταθέσαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, εγκρίθηκε από την Ε.Ε, πήραμε χρηματοδότηση 14 εκατομμύρια ευρώ και μέσα στους επομένους μήνες (Νοέμβριο ή Δεκέμβριο), μπορεί να ξεκινήσει το έργο, αφού έχουμε κάνει όλη την προεργασία των Τεχνικών Δελτίων ώστε να ξεκινήσει η προκήρυξη του έργου» ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Κατ΄οικον νοσηλεία θα αποτελείται από τέσσερα υποέργα:

1. Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου: Υπάρχει σήμερα ένα θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κατ ’οίκον νοσηλεία αλλά δεν καλύπτει ολόκληρο το εύρος των υπηρεσιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα (κυρίως ως προς τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών).

2. Χρήση της τεχνολογίας: Πλέον με την τηλεϊατρική και την τηλεμετρία μπορούμε να παρακολουθούμε τους ασθενείς στο σπίτι. Μπορεί να είναι συνδεδεμένοι με τα πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου και όταν τους επισκέπτεται ο νοσηλευτής και ο γιατρός, θα έχει αναπτυχθεί ένα περιβάλλον που θα προσομοιάζει με το θάλαμο του νοσοκομείο. Δηλαδή θα έχει τα μηχανήματα που θα μπορούν να επικοινωνούν με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου και θα μπορούμε να παρέχουμε ασφαλή φροντίδα στο σπίτι του ασθενούς.

3. Θα δημιουργηθούν οκτώ (8) κέντρα σε οκτώ νοσοκομεία, που θα παρέχουν αρχικά αυτή την υπηρεσία. Τα κέντρα αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και όταν ψηφιστεί το νέο πλαίσιο, θα μπορούν να κάνουν και επιπλέον ιατρικές πράξεις.

4. Θα μετράμε την ποιότητα της υπηρεσίας που θα προσφέρουμε. Με αυτόν τον τομέα θα ασχοληθεί ο Οργανισμός Ποιότητας Διασφάλισης Ποιότητας (ΟΔΙΠΥ) που θα εξετάζει τους δείκτες οι οποίοι θα μετράνε κατά πόσο αυτοί οι ασθενείς έχουν μια καλύτερη φροντίδα.
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας: «Ξεκινάμε με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και εκκρεμεί η υπογραφή μιας υπουργικής απόφασης που θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο».

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.