Blog
Blog
Κοσκίνισμα στις τιμές πώλησης των ιατροτεχνολογικών υλικών
Τις “πιθανόν” φουσκωμένες τιμολογήσεις όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ξεκίνησε να ψάχνει το υπουργείο Υγείας και μάλιστα σε διπλή κατεύθυνση και στην ιδιωτική αγορά (φαρμακεία ή απευθείας σε πελάτες) αλλά και στα νοσοκομεία. Μιλάμε για μία αγορά της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ αφορά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (δεν περιλαμβάνονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία) και το υπόλοιπο αφορά μεταξύ άλλων και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ έχει λάβει λευκή επιταγή από το υπουργείο Υγείας να περάσει από κόσκινο τις τιμές αποζημίωσης σε όλες τις κατηγορίες των ιατροτεχνολογικών προϊόντων .
Καταρχήν ο έλεγχος θα γίνει στη λίστα αποζημίωσης των υλικών που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Ουσιαστικά, ο στόχος είναι ο Οργανισμός να συγκρίνει τη δική του λίστα αποζημίωσης με τις τιμές του εξωτερικού (για τα ίδια είδη) προκειμένου να βρεθούν – αν υπάρχουν – περιθώρια περαιτέρω μείωσης (στην αποζημίωση) και αποφεύγοντας έτσι και το ρίσκο να μειώσει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ αυθαίρετα τις τιμές με ενδεχόμενο απόσυρσης υλικών από την αγορά.
Τι θα γίνει στα νοσοκομεία
Την ίδια στιγμή θα επιδιώξει και την χαρτογράφηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διακινούνται στα νοσοκομεία. Αυτό θα γίνει με το Μητρώο Υπηρεσιών, Υλικών και Προμηθευτών που ετοιμάζει η ΕΚΑΠΥ και οι πληροφορίες είναι ότι oι διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα έτσι ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Με την λειτουργία του συγκεκριμένου Μητρώου ουσιαστικά το Υπουργείο Υγείας θα ξέρει πόσα, που και σε τι τιμή πωλούνται τα υλικά που διακινούνται στις δομές του. Μιλάμε για μια σημαντική ανατροπή μας τονίζουν στελέχη της αγοράς των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο προμηθειών, το οποίο θα είναι διαφανή.
Εξαιτίας του Μητρώου, υπάρχει και ένας αυξημένος φόβος στις εταιρείες, μήπως τους επιβληθεί έκτακτη επιστροφή ποσού.
Παράλληλα θυμίζουμε ότι προχωρά και ο έλεγχος των δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες (ελεγκτικές εταιρείες).
Σε αυτή την περίπτωση των ελέγχων μιλάμε για δαπάνες σε πραγματικό χρόνο, όπου ο μεν κλινικός έλεγχος θα συνίσταται στη τεκμηρίωση της ιατρικής αναγκαιότητας και καταλληλότητας λήψης των παροχών Υγείας βάσει των παραδοχών διεθνούς ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας και ο διοικητικός έλεγχος θα αφορά την εκκαθάριση συνίσταται έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών και επαλήθευση τήρησης των τιμών αποζημίωσης σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις.
Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ αυτό το κάνει μόνο δειγματοληπτικά στο 5% των φακέλων που του κατατίθενται.
Πηγή: iatronet.gr