Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κορωνοϊός: Ζητούν διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου, οι νοσοκομειακοί γιατροί

Blog

Κορωνοϊός: Ζητούν διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου, οι νοσοκομειακοί γιατροί

Κορωνοϊός: Ζητούν διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου

Διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), καθώς όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι που εξακολουθούν να εργάζονται, ενώ η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθορίζει τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εξαιρεθούν από την εργασία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται σοβαρότατες παθήσεις, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι “είναι εγκληματικό να υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται” παρόλο που πάσχουν από:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα για τα οποία λαμβάνουν κυτταροστατικά ή βιολογικούς παράγοντες.
  • Εκφυλιστικά νοσήματα του ΚΝΣ (π.χ. Πολλαπλή σκλήρυνση).
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. Ομόζυγος β – μεσογειακή αναιμία).

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, επιτροπές λοιμώξεων πολλών νοσοκομείων έχουν εισηγηθεί σε διοικήσεις και στο Υπουργείο Υγείας να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου όσοι πάσχουν από τα παραπάνω νοσήματα. “Ωστόσο, εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχει δοθεί καμία απάντηση!”, αναφέρουν οι γιατροί και προσθέτουν ότι “δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid-19, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των οικείων τους”.

Κορωνοϊός: Επέκταση των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου, ζητούν οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν:

1. Να διευρυνθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να επεκταθεί το δικαίωμα ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές όσων πάσχουν από τα συγκεκριμένα νοσήματα.

2. Να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες που προκύπτουν από τους γενικούς όρους «βαριά πνευμονοπάθεια» και «βαριά καρδιοπάθεια» που αναφέρονται στην Κ.Υ.Α (Φ.Ε.Κ. /928/Β/18-03-2020).

3. Να δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας όσοι διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη με COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των οικείων τους.

Πηγή: iatropedia.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης