Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Κορονοϊός: Τα 5 ύποπτα συμπτώματα για σοβαρή νόσο στα παιδιά

Blog

Κορονοϊός: Τα 5 ύποπτα συμπτώματα για σοβαρή νόσο στα παιδιά

Κορονοϊός: Τα 5 ύποπτα συμπτώματα για σοβαρή νόσο στα παιδιά

Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από κορονοϊό, έχουν ήπια μόνο συμπτώματα, ενώ το 7% πιο σοβαρά.

«Στις αρχές της πανδημίας, νομίζαμε ότι είναι απίθανο να νοσήσουν σοβαρά τα παιδιά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Danielle M. Fernandes, παθολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Montefiore, στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι, όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά που νοσούν από τον ιό μπορούν να εκδηλώσουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Τα συμπτώματά αυτά κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Και δυστυχώς κάποια παιδιά τελικά καταλήγουν όπως συμβαίνει και στους ενήλικες».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 300 παιδιά μέσης ηλικίας 10 ετών που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Τα μισά είχαν εκδηλώσει κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα, όπως:

Βήχα
Συριγμό
Πονόλαιμο
Δυσκολία στην αναπνοή

Από τα υπόλοιπα, άλλα είχαν πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο και άλλα πλήθος ετερόκλητων συμπτωμάτων, όπως πυρετό και γαστρεντερικές εκδηλώσεις. Συνολικά 114 χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, ενώ 7 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Ποια κινδυνεύουν περισσότερο

Τα παιδιά στα οποία ο κορονοϊός είχε προκαλέσει πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική. Ωστόσο μόνο όσα από αυτά είχαν αναπνευστικά συμπτώματα κατέληξαν τελικά από τη νόσο Covid-19.

Τα παχύσαρκα παιδιά ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα και να χρειασθούν εντατική. Το ίδιο ίσχυε και για όσα είχαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Ένα στα πέντε παιδιά με σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα χρειάσθηκαν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής

Τα παιδιά με χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σοβαρό πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Το ίδιο ίσχυε και για εκείνα με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (συμβολίζεται CRP και είναι δείκτης φλεγμονής).

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης