Εθελοντές που μετέχουν σε δοκιμές εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό στη Βρετανία θα εκτεθούν ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό σκόπιμα στον SARS-CoV-2 προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial times οι αμφιλεγόμενες δοκιμές πρόκλησης, όπως λέγονται, θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης της Βρετανίας, όπου καλπάζει η πανδημία με λίαν ανησυχητικούς ρυθμούς.
Οι εθελοντές θα μετάσχουν στις δοκιμές σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο Royal Free Hospital του Λονδίνου για να αποτραπεί μια διασπορά του κορωνοϊού. Θα τους χορηγηθεί ένα εμβόλιο από το Imperial College και έναν μήνα αργότερα θα εκτεθούν στον SARS-CoV-2 προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν ανοσία. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ανάλογες δοκιμές, αλλά με αντισώματα που θα έχουν αναπτυχθεί σε πρώην ασθενείς της Covid-19.
2.000 Βρετανοί έχουν δηλώσει συμμετοχή στις δοκιμές πρόκλησης
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στις δοκιμές πρόκλησης στη Βρετανία περίπου 2.000 άτομα μέσω της αμερικανικής ομάδας «1Day Sooner» που πραγματοποιεί εκστρατείες για δοκιμές και έχει επιστρατεύσει μέχρι στιγμής 37.000 άτομα παγκοσμίως. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι εξετάζεται η συνεργασία με άλλους υγειονομικούς φορείς για την ανάπτυξη εμβολίων μέσω δοκιμών πρόκλησης σε ανθρώπους. «Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της εργασίας μας για την έρευνα τρόπων θεραπείας, περιορισμού και όπως ελπίζουμε αναχαίτισης του κορωνοϊού ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε νωρίτερα την πανδημία».
Δοκιμές πρόκλησης σε ανθρώπους έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εμβόλια για τη φυματίωση και την ελονοσία και η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη που θα κάνει ένα τέτοιο βήμα και για εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως η αρμόδια εποπτική Αρχή “Medicines and Healthcare products Regulatory Agency”. Όπως είπε εκπρόσωπός της στους FT: «Οι δοκιμές πρόκλησης σε ανθρώπους μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίων και να παράσχουν πρώτα στοιχεία κλινικής αποτελεσματικότητας, ειδικά όταν υπάρχουν χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό στον πληθυσμό. Η ασφάλεια των εθελοντών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και όποια πρόταση [από φορέα που αναπτύσσει εμβόλιο ] για συμπερίληψη δοκιμών πρόκλησης σε ανθρώπους στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των ωφελειών και κινδύνων».
Πηγή: iefimerida.gr