Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Κορονοϊός: Πόσο μακρυά είναι η επιστροφή στην κανονικότητα- Νέα έρευνα

Blog

Κορονοϊός: Πόσο μακρυά είναι η επιστροφή στην κανονικότητα- Νέα έρευνα

Mόνο κατά το ήμισυ έχει επιτευχθεί η επιστροφή της ανθρωπότητας στην κανονικότητα και υπάρχει ακόμα αρκετός ακόμη δρόμος, μέχρι τα πράγματα να επιστρέψουν στην προτεραία της πανδημίας του κορονοϊού κατάσταση.

Όπως προκύπτει από το Δείκτη Κανονικότητας (Normalcy Index) που καταρτίζει το διεθνούς κύρους βρετανικό περιοδικό «Economist», με στόχο να δώσει μία σφαιρική εικόνα για το πόσο φυσιολογικά εξελίσσονται τα πράγματα στην κοινωνία, στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τρεις άξονες δραστηριότητας

Από τους επιμέρους υποδείκτες φαίνεται πως επιστροφή στην κανονικότητα διεθνώς έχει επιτευχθεί σχεδόν πλήρως όσον αφορά την ελευθερία εξόδου από το σπίτι (δείκτης 95) και ακολουθούν η κανονικότητα στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (91), στην εργασία στο γραφείο (80) και στη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς (80). Αντίθετα, υστέρηση παρατηρείται στις πτήσεις (29), στις επισκέψεις σε κινηματογράφους-θέατρα (23) και πάνω από όλα στην παρακολούθηση αθλητικών αγώνων (17).

Εκτιμάται ότι σήμερα πετούν στους ουρανούς μόνο το 30% των αεροπλάνων που πέταγαν το 2019, ενώ οι θεατές στους αθλητικούς αγώνες κάθε είδους δεν ξεπερνούν το 20% κατά μέσο όρο εκείνων προ πανδημίας.

Πάντως, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιαζόμενων, ο «Economist» εκτιμά ότι αυτά τα ποσοστά θα αυξηθούν σημαντικά. Από την άλλη, οι δημόσιες μεταφορές στις πόλεις βρίσκονται σήμερα περίπου στο 80% του προπανδημικού επιπέδου τους, ενώ η χρήση ΙΧ στο 73%.

Μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα

Παρατηρούνται, επίσης, μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα και σε ποιους τομείς περισσότερο, χωρίς πάντως αυτές οι αποκλίσεις να μπορούν να εξηγηθούν πάντα από το πόσο προχωρημένο είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε κάθε χώρα, καθώς υπεισέρχονται προφανώς και άλλοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, όσο περισσότερους θανάτους λόγω Covid-19 είχε μία χώρα στο παρελθόν ή όσο αυστηρότερο lockdown, τόσο χάνει «πόντους», όσον αφορά την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι που οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια.

Τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο για να επιστρέψει η κανονικότητα, αλλά το πετυχαίνουν αυτό στον βαθμό που όντως έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος για να προλάβουν να μειώσουν αισθητά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο όλες οι δραστηριότητες θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κανονικότητα.

Αυτό π.χ. μπορεί να μην συμβεί με την εργασία στο γραφείο ή τα σινεμά, σύμφωνα με τους αναλυτές του βρετανικού περιοδικού, καθώς η τηλεργασία φαίνεται πως ήρθε για να μείνει διαπαντός, ενώ η επίσκεψη στον κινηματογράφο ίσως δεν είναι μελλοντικά το ίδιο δημοφιλής όσο προ κορονοϊού

Πηγή: healthreport.gr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.