Με πολύ περισσότερα τεστ από αυτά που αρχικά είχαν υπολογισθεί, θα επιχειρήσουν οι υγειονομικές αρχές να βάλουν εμπόδια στον «εισαγόμενο κορονοϊο». Άλλωστε το επόμενο διάστημα αναμένεται το τουριστικό κύμα. Μάλιστα ενεργό ρόλο αναλαμβάνουν οι ένοπλες δυνάμεις και ειδικότερα τα υγειονομικά στελέχη.
Οι ένοπλες δυνάμεις
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τον έλεγχο των τεστ αλλά και όλης της διαδικασίας στα νησιά θα αναλάβουν τα υγειονομικά στελέχη των ενόπλων δυνάμειων.
Ο κ.Χαρδαλιάς ανάφερε χαρακτηριστικά: «Θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται.
Κάθε μέρα στις πτήσεις θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».
Να σημειωθεί ότι την 1η Ιουλίου ανοίγει επισήμως η Ελλάδα για περισσότερες χώρες οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνεχείς πτήσεις, εάν βέβαια πάει καλά η σεζόν.
Στόχος πλέον να ελέγχονται αρκετοί επιβάτες που θα φθάνουν στα αεροδρόμια και να μην περιορίζονται οι αρχές σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ειδικά σε πτήσεις που θα φθάνουν από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Στο πλαίσιο αυτό και για να μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα, αναμένεται να γίνουν συνεργασίες και με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποστέλλονται και εκεί δείγματα των τουριστών που θα φθάνουν με πτήσεις στη χώρα μας. Ήδη έχει γίνει η σχετική διερεύνηση στον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα από τον ΕΟΔΥ, ώστε να διαπιστωθεί σε τι βαθμό μπορούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια να πραγματοποιήσουν άμεσα τα τεστ για τον ιό.
Να σημειωθεί ότι από από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας με αφίξεις από διάφορες χώρες.
Περισσότερα τεστ
Αρχικά η Ελλάδα είχε δηλώσει πως από την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιεί μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους και όχι στο σύνολο των επιβατών. Τελικώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο φόβος για νέο κύμα κορονοϊού, άλλαξαν κάπως το σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Γι αυτό και θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος σε μεγάλο αριθμό επιβατών που προέρχεται από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ώστε με ένα μαθηματικό μοντέλο στη συνέχεια να μπορεί να διαπιστωθεί, εφόσον εντοπίζονται θετικά κρούσματα, πόσοι άλλοι μπορεί να έχουν μολυνθεί.
Λιγότερα τεστ θα γίνονται σε πτήσεις που έχουν αναχωρήσει από χώρες με λιγότερα περιστατικά του κορωνοϊού και έχουν αντίστοιχα χαμηλή επιδημιολογική καμπύλη.
Οι αρχικές σκέψεις πάντως να μη γίνονται τεστ στο σύνολο των τουριστών που θα φθάνουν στην Ελλάδα σχετίζονταν τόσο με το οικονομικό κόστος όσο και με το χρόνο διεξαγωγής των ελέγχων και τα αποτελέσματα.
Με βάση άλλωστε τις εκτιμήσεις των αρχών του τουρισμού, υπολογίζεται ότι φέτος θα έρθουν στη χώρα μας περί τα 5 εκατ. επισκέπτες στο χειρότερο σενάριο. Στο καλύτερο σενάριο υπολογίζονται 10 εκατ. Να σημειωθεί ότι την περυσινή χρονιά είχαν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 33 εκατομμύρια τουρίστες.
Αξιοσημείωτο είναι πως κάθε δείγμα που λαμβάνεται από τις αρχές και αποστέλλεται για εργαστηριακό έλεγχο σε δημόσιες δομές, κοστίζει στο ελληνικό κράτος από 12 έως 15 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αποστολής και την απόσταση.
Πηγή: healthreport.gr