Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Κορονοϊός: Πώς να παραμείνετε δραστήριοι μετά τη νόσο – Νέες οδηγίες Π.Ο.Υ.

Blog

Κορονοϊός: Πώς να παραμείνετε δραστήριοι μετά τη νόσο – Νέες οδηγίες Π.Ο.Υ.

Κορονοϊός: Πώς να παραμείνετε δραστήριοι μετά τη νόσο – Νέες οδηγίες Π.Ο.Υ.

Μετά από μια σοβαρή λοίμωξη, όπως αυτή που προκαλεί ο κορονοϊός, οι ασθενείς δεν έχουν την ίδια ενέργεια που είχαν πριν νοσήσουν. Φυσικό είναι να χρειάζεται να προσπαθούν περισσότερο για να διεκπεραιώσουν ακόμη και τις καθημερινές τους εργασίες.

Δείτε ποιες οδηγίες δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αναπροσαρμόστε τις προσδοκίες σας. Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους κάθε ημέρα, με βάση το πώς νιώθετε. Όταν είστε πολύ κουρασμένοι, λαχανιασμένοι ή αδύναμοι, ακόμη και το να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πλυθείτε και να ντυθείτε είναι κατόρθωμα.

Να φυλάτε δυνάμεις. Προσπαθήστε να κάνετε σε καθιστή θέση όσο περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες μπορείτε (π.χ. ντους, ντύσιμο, μαγείρεμα). Έως ότου ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, μην κάνετε καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν να στέκεστε και να σκύβετε για πολλή ώρα. Ούτε να ασχολήστε με δραστηριότητες που απαιτούν να τεντώνεστε ή να στηρίζεστε στα γόνατα.

Μην βιάζεστε. Να κινήστε χαλαρά και να προσπαθείτε να εναλλάσσετε τις δύσκολες καθημερινές δραστηριότητες με εύκολες. Μπορεί να χρειασθεί να προγραμματίζετε χρόνο για ξεκούραση μέσα στην ημέρα.

Δεχθείτε βοήθεια για τις καθημερινές δραστηριότητες που σας δυσκολεύουν. Η φροντίδα των παιδιών, τα ψώνια, το μαγείρεμα, η οδήγηση μπορεί να είναι δύσκολες δραστηριότητες. Να αποδέχεστε τις προσφορές για βοήθεια. Να ενημερώνετε επίσης τους άλλους για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σας βοηθήσουν.

Υπηρεσίες, όπως η παράδοση τροφίμων στο σπίτι και η παραγγελία έτοιμου φαγητού, μπορεί να φανούν χρήσιμες ενόσω αναρρώνετε από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ανακτήστε κάθε δραστηριότητα στην ώρα της. Μην προσπαθήσετε να ανακτήσετε πλήρως την καθημερινότητά σας, εάν δεν νιώθετε έτοιμοι. Μπορεί να χρειασθεί να μιλήσετε με τον εργοδότη σας για σταδιακή επιστροφή στην εργασία σας, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο που είναι πιο εύκολος για εσάς. Μπορεί ακόμα να χρειασθείτε βοήθεια με τα παιδιά και να επιστρέψετε εν καιρώ στα χόμπι σας.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης